Case din perioada matură a stilului neoromânesc

Am fotografiat casele în stil neoromânesc prezentate mai jos în timpul tururilor arhitecturale pe care le-am efectuat în zona Colina Patriarhiei. Acestea datează de la apogeul perioadei de dezvoltare a stilului național, pe care eu o denumesc faza matură, care s-a desfășurat între a doua parte a anilor 1900 (începând cu 1906, mai precis, când acest stil arhitectural a fost prezentat publicului larg cu ocazia Marii Expoziții Jubiliare Regale din acel an de la București) și sfârșitul anilor 1920 (când stilurile Art Deco și Modernist i-au devenit concurenți serioși pe scena arhitecturală locală).

Casă în stil neoromânesc din faza matură de dezvoltare a acestui ordin arhitectural, datând de la mijlocul deceniului 1910, zona Colina Patriarhiei, București (©Valentin Mandache)

Aceasta este o casă bine proporționată, împodobită cu o frumoasă creastă de acoperiș flancată de finiale. Veranda amplă este în special atractivă, cu arce triloabate, coloane scurte decorate cu simbolul funiei și panouri florale formând galeria. Acoperișul de țigle ceramice este inspirat din cel de șindrilă al caselor țărănești.

Casă în stil neoromânesc din faza matură de dezvoltare a acestui ordin arhitectural, datând de la începutul anilor 1920, zona Colina Patriarhiei, București (©Valentin Mandache)

Edificiul de mai sus este bogat împodobit cu motive neoromânești, cel mai proeminent fiind turnul fals de culă (casă fortificată a micii boierimi din Oltenia) la centrul său, o frumoasă verandă colonată la primul etaj, cu arce trilobate, și o mansardă bine proiectată care este de asemenea prevazută cu o verandă ce conține motive etnografice. La parter este spațiu pentru magazine, pe când la etaje sunt apartamente. Din păcate, renovările recente au desfigurat această remarcabilă clădire, vechiul acoperiș de țiglă ceramică fiind acum înlocuit cu unul urât din metal, iar majoritatea lemnăriei ferestrelor este acum din termopan, producând efecte estetice dezastruoase.

Casă în stil neoromânesc din faza matură de dezvoltare a acestui ordin arhitectural, datând de la cumpăna deceniilor 1920-1930, zona Colina Patriarhiei, București (©Valentin Mandache)

Turnul fals de culă este din nou evident în cadrul clădirii neoromânești de mai sus. Este prevăzută cu o impresionantă ușă în arc și două verande etnografice.

Casă în stil neoromânesc din faza matură de dezvoltare a acestui ordin arhitectural, datând de la începutul anilor 1920, zona Colina Patriarhiei, București (©Valentin Mandache)

Omniprezentul turn de culă este din nou vizibil în alcătuirea casei prezentată în această imagine. Clădirea aparent nu conține referințe la sfânta treime, tipice neoromânescului, ce va fi fost probabil prezentă în alcătuirea ferestrei mari din stânga, care acum are rama din termopan. Înainte de aceasta „îmbunătățire” făcută de proprietarii ignoranți, lemnăria ferestrei a fost în opinia mea în registru de triptic.

Un gând despre „Case din perioada matură a stilului neoromânesc

  • Ultima casa e interesanta – a fost recent de vanzare si casa si Mercedesul de epoca din curte; pozele aratand interiorul dovedesc ca proprietarii sunt cu ceva bun gust si o mare pasiune pentru obiecte vechi. Ma mir deci ca geamul ar fi fost schimbat de ei…

    Apreciază

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s