Soldat american din Primul Război Mondial în cimitirul Bellu

Piatra de mormânt a unui soldat și voluntar în misiunea de ajutor american în România din Primul Război Mondial, cimitirul Bellu, București (©Valentin Mandache)

Am organizat duminica trecută (24 iunie 2012) un tur tematic în cimitirul Bellu, cunoscut de asemenea ca panteonul național al României. Împreună cu participanții la tur am vizitat secțiunea de rit ortodox a acestuia, care este împărțită la rândul ei într-o zonă civilă, cea mai întinsă, și o alta militară. Printre monumentele funerare de acolo am găsit o piatră de mormânt aparținând unui soldat al Armatei Statelor Unite și voluntar al misiunii de ajutor din timpul Primului Război Mondial: „Edward Newell Ware, Illinois, Pvt. I Cl., Ambulance Service, US Army, American Relief Mission, May 7. 1919”. Este ceva rar întâlnit în România, unde armata americană nu a fost direct implicată în operațiuni de război pe frontul românesc, cele mai multe sacrificii în rândul aliaților fiind înregistrate de Armata Imperială Rusă, urmată de Armata Franceză. Britanicii au avut mai puține victime, acestea în special în rândul marinei, implicată în operații pe Dunăre. În orice caz, soldatul american interrat la Bellu era, după cum menționeaza inscripția, membru al misiunii de ajutor ce a urmat încheierii armistițiului.

Mormintele de război sunt de regulă bine documentate pe internet și nu a fost o surpriză să găsesc multiple referințe despre acest erou american. Citez aici numai două dintre site-urile care îl menționează în detaliu: Memorial Volume of the American Field Service in France or Find a Grave.

Am fost profund impresionat de faptul că a venit în România pentru a ajuta țara în efortul de refacere din dramaticele consecințe ale acelui război devastator, înscriindu-se ca voluntar la Hoover Food Commission, ce desfășura munca în rândul comunităților afectate de foamete, considerând implicarea sa în modul tipic al acelei ere galante, ca un „foarte minor rol în reconstrucția economică a unei țări romantice ca din povești, lovită de soartă România”.  În mod tragic, Edward Newell Ware a devenit prea devreme una dintre nenumăratele victime ale epidemiilor ce bântuiau printre cei ce cu noblețe veniseră să îi ajute, murind de variolă pe 7 mai 1919. Americanul făcea parte dintr-o serie de remarcabili străini care și-au găsit misiunea vieții lor în România, oameni printre care aș aminti pe colonelul canadian Joe Boyle. Soldatul american era „interesat de cărți, arhitectură, artă și muzică”- mă întreb oare ce gândea despre arhitectura României pe care a întâlnit-o în timpul misiunii sale?

Edward Newell Ware, Jr. (1892 – 1919)

Un gând despre „Soldat american din Primul Război Mondial în cimitirul Bellu

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s