Placa Art Nouveau de cutie de scrisori

Placa in stil Art Nouveau de cutie de scrisori, datand din anii 1900, zona Mosilor, Bucuresti (©Valentin Mandache)

Bucurestiul este o interesanta provincie Art Nouveau, localizata la periferia geografica si in multe aspecte arhitecturala a manifestarii acestui stil. De aceea design-urile Art Nouveau apar mai degraba fragmentar aici, in bucati si piese pe cladiri ce in mare sunt in stiluri conservative istoriciste de sec. 19 sau pe unele edifcii in stil neoromanesc timpuriu. Aceasta le face mai putin vizibile pentru ochiul neinitiat sau neantrenat, identificarea lor „din mers”, constituind una din activitatile mele placute de timp liber. Placa de cutie de scrisori din imaginea de mai sus este una din acele descoperiri, adornand o usa in stil Mic Paris, a unei case din anii 1900 din zona Mosilor a Bucurestiului. Literele redau, in o maniera Art Nouveau intru-catva provinciala, frunze „in bataia vantului” asa de caracteristice stilului, un fapt evocativ pentru manifestrea acestui curent artistic in coltul nostru de lume.

2 gânduri despre „Placa Art Nouveau de cutie de scrisori

  • Frumoase aceste litere Art Nouveau si frumoasa asemanarea pe care ati facut-o intre ele si frunzele in bataia vantului. Imaginea lor si comparatia dumneavoastra mi-au adus in amintire un instantaneu din vacanta pe care am petrecut-o la munte, cu doar doua saptamani in urma – brazi dantelati, cu ramurile bogate incarcate de frunzele galbene si delicate ale mestecenilor din preajma lor, scuturate de vantul poznas al toamnei. De asemenea, frumos si obiceiul de a trimite si a primi scrisori, din pacate, uitat astazi, cand exista e-mailul si faxul.

    Apreciază

    • Multumesc pentru evocativul comentariu! Frunzele in bataia vantului sunt un hallmark al Art Nouveau-ului, prin ceea ce acest curent vroia sa aduca nou si sa elibereze artele din incorsetarea academismului de la sfarsitul sec. 19. Aici, in letteringul placii de cutie postala, avem o asemenea interesanta „rabufnire” punctuala. VM

      Apreciază

Comentarii

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s