Atlanți și cariatide din București

Am încercat să profit de pauza de ieri între ninsori și viscole ce afectează Bucureștiul la acest sfârșit de ianuarie, și să fac fotografii pe tema atlanților și cariatidelor ce împodobesc unele dintre clădirile istorice ale capitalei. Dacă, pe de o parte, termenul cariatidă (pl. …tid-e) e binecunoscut, ca figurile feminine care par a sprijini pe cap structura arhitecturală de deasupra lor, numele provenind din cel al zeităților sculptate ce susțin pragul de sus al templului Erechtheion de pe Acropolis-ul Atenei, pe de altă parte, termenul atlanți este mai dificil de decelat, ca fiind pluralul lui atlas (pl. „atlași” e incorect), zeul grec clasic ce ținea lumea pe capul și umerii săi, o contraparte masculină a cariatidei. Bucureștiul nu deține prea multe asemenea ornamente, ce reprezintă în general provincia stilurilor istoriciste elevate (n.b. ceea ce numesc stil „Mic Paris” cuprinde redarea în manieră provincială locală a stilurilor istoriciste), întâlnite de asemenea și pe clădiri de stiluri moderne, dar pentru un ochi bine format (n.b. nu prea multe asemenea perechi de ochi se afla la ora actuală prin oraș), acestea i se relevă amplasate la colțuri, pe străzi mici secundare sau la partea superioară a fațadei unora dintre edificiile istorice ale orașului. Mai jos este o selecție a unora dintre cei mai impresionanți atlanți și cariatide ce decorează capitala României, construiți într-o perioadă ce se întinde de la mijlocul sec. 19, până în anii 1930, în stiluri de la neo-renaștere, neo-rococo, de la Beaux Arts la Art Deco clasicizat.

Atlantes and caryatides of Bucharest
Atlanți la poarta clădirii BCR (anii 1900, stil Beaux Arts), Piața Universității, București (©Valentin Mandache)
Atlantes and caryatides of Bucharest
Detailiu de atlas de la poarta clădirii BCR (anii 1900, stil Beaux Arts), în Piața Universității, București (©Valentin Mandache)
Atlantes and caryatides of Bucharest
Cariatide , clădire rezidențială și comercială, zona Curtea Veche, Lipscani, București, datând din anii 1890. (©Valentin Mandache)
Atlantes and caryatides of Bucharest
Detailiu- cariatida, cladire rezidentiala si comerciala, zona Curtea Veche, Lipscani, Bucuresti, datand din anii 1890. (©Valentin Mandache)
Atlantes and caryatides of Bucharest
Atlanți împodobind o clădire neo-rococo datând de la începutul anilor 1900, Str. Smârdan, Lipscani, București. (©Valentin Mandache)
Atlantes and caryatides of Bucharest
Detaliu de atlas din compoziția ce împodobește clădirea neo-rococo din anii 1900 de pe str. Smârdan, Lipscani, București. (©Valentin Mandache)
Atlantes and caryatides of Bucharest
Cariatide flancând intrarea unui bloc de apartamente din anii ’30 (arh. Petre Antonescu, stil Beaux Arts interbelic), zona Națiunile Unite, București. (©Valentin Mandache)
Atlantes and caryatides of Bucharest
Detaliu cariatidă (figură Art Deco clasicizat) de la intrarea unui bloc de apartamente (arh. Petre Antonescu) în Piața Națiunile Unite, București(©Valentin Mandache)
Atlantes and caryatides of Bucharest
Cariatide din terracotta  pe fațada superioară a palatului Știrbei, stil neo-renaștere (inspiratie palladiană), datând de la mijlocul sec. 19, București (©Valentin Mandache)
Atlantes and caryatides of Bucharest
Detaliu al unei cariatide din terracotta, palatul Știrbei, stil neo-renaștere (inspiratie palladiană), datând de la mijlocul sec. 19, București (©Valentin Mandache)
Atlantes and caryatides of Bucharest
Atlanți și cariatide, pasajul acoperit  Macca – Villacrosse, anii 1890, stil neo-rococo, Lipscani, București (©Valentin Mandache)
Atlantes and caryatides of Bucharest
Atlas și cariatidă- detaliu din ansamblul ce împodobește intrarea pasajului Macca – Villacrosse (anii 1890, stil neo-rococo), Lipscani, București (©Valentin Mandache)

***********************************************

Prin aceasta serie de articole periodice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati sau vindeti o proprietate de epoca, sa aflati date despre istoria acesteia si felul cum a fost construita, sau sa incepeti un proiect de reovare sau restaurare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta profesionala in aceasta directie. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Un gând despre „Atlanți și cariatide din București

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s