Am încercat să profit de pauza de ieri între ninsori și viscole ce afectează Bucureștiul la acest sfârșit de ianuarie, și să fac fotografii pe tema atlanților și cariatidelor ce împodobesc unele dintre clădirile istorice ale capitalei. Dacă, pe de o parte, termenul cariatidă (pl. …tid-e) e binecunoscut, ca figurile feminine care par a sprijini pe cap structura arhitecturală de deasupra lor, numele provenind din cel al zeităților sculptate ce susțin pragul de sus al templului Erechtheion de pe Acropolis-ul Atenei, pe de altă parte, termenul atlanți este mai dificil de decelat, ca fiind pluralul lui atlas (pl. „atlași” e incorect), zeul grec clasic ce ținea lumea pe capul și umerii săi, o contraparte masculină a cariatidei. Bucureștiul nu deține prea multe asemenea ornamente, ce reprezintă în general provincia stilurilor istoriciste elevate (n.b. ceea ce numesc stil „Mic Paris” cuprinde redarea în manieră provincială locală a stilurilor istoriciste), întâlnite de asemenea și pe clădiri de stiluri moderne, dar pentru un ochi bine format (n.b. nu prea multe asemenea perechi de ochi se afla la ora actuală prin oraș), acestea i se relevă amplasate la colțuri, pe străzi mici secundare sau la partea superioară a fațadei unora dintre edificiile istorice ale orașului. Mai jos este o selecție a unora dintre cei mai impresionanți atlanți și cariatide ce decorează capitala României, construiți într-o perioadă ce se întinde de la mijlocul sec. 19, până în anii 1930, în stiluri de la neo-renaștere, neo-rococo, de la Beaux Arts la Art Deco clasicizat.












***********************************************
Prin aceasta serie de articole periodice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.
***********************************************
Daca intentionati sa cumparati sau vindeti o proprietate de epoca, sa aflati date despre istoria acesteia si felul cum a fost construita, sau sa incepeti un proiect de reovare sau restaurare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta profesionala in aceasta directie. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.
E posibil ca palatului Stirbei sa aiba o reproducere incompleta a numarului de statui ionice ?
In planul original parca erau 6 femei ( grupate 4 si 2)
ApreciazăApreciază