Uși de apartament Art Deco

Deși temperaturile ieri în București s-au învârtit în jurul lui -12°C, fiind ger cu adieri de vânt înghețat, spiritul meu, cel puțin, a fost încălzit când am vizitat un apartament în stil Art Deco, care în parte evocă climate și ținuturi mai calde și însorite, o temă deseori întâlnită în arhitectura Art Deco a acestui oraș.

Interiorul locuintei nu mai are cine stie ce din decoratiile si dotarile originale, cu exceptia usilor. Stucatura de tavan si perete originala, ferestrele de anii ’30, tiglele si chiuvetele vechi ale băii si bucatariei, au fost rase sau inlocuite in ultmii cativa ani de catre posesorul apartamentului, o „tanara artista”, care judecand dupa rezultatele nefericite ale eforturilor ei, este de fapt un proprietar tipic roman, ce nutreste vise arogante despre valoarea in bani a casei lui istorice, dar complet ignorant privind insemnatatea de patrimoniu si pentru identitatea orasului a acesteia. Usile au ramas in loc, in opinia mea, din cauza ca detinatoarea nu a mai avut banii necesari, dupa cheltuielile exuberante cu celelalte „imbunatatiri”, sa le inlocuiasca cu portale de plastic cumparate triumfant de la magazinul de bricolaj.

Art Deco apartment doors
Art Deco apartment doors, arch. B. Zilberman, 1935, Matei Basarab area (©Valentin Mandache)

Usa principala, ilustrata mai sus, este o compozitie de panouri prezentand la centru regula de trei, tipica stilului Art Deco, cu placi radiind in forma bratelor unei cruci gama, un motiv cosmic, pe care eu l-am intalnit destul de frecvent in ornamentatia ce tine de acest design arhitectural in Bucuresti, asociat de obicei cu miscarile fasciste, care cred ca nu a fost cazul aici, pentru ca blocul din care face parte apartamentul, a fost locuit de familii de evrei in perioada interbelica. Registrul inferior al usii contine doua jumatati de soare ce se suprapun partial una pe alta, reprezentand apusul si rasaritul in marile sudului.

Art Deco apartment doors
Name plate of arch. B. Zilberman on apartment block built in the early 1930s, Matei Basarab area, Bucharest (©Valentin Mandache)

Blocul de apartamente dateaza de la mijlocul anilor 1930, si e localizat in zona Matei Basarab, proiectat de arhitectul B. Zilberman, care am vazut ca a avut o multime de comenzi in acest cartier, ce in vremurile de atunci avea o importanta populatie evreiasca. Numele sau si faptul ca este absolvent al scolii de arhitectura din Milano sunt cu mandrie mentionate pe tableta de nume fixata pe unul din peretii exteriori ai cladirii.

Art Deco apartment doors
Art Deco apartment doors, arch. B. Zilberman, 1935, Matei Basarab area (©Valentin Mandache)

Usa dormitorului, vazuta in a treia fotografie, este mai ingusta, dar de minunate proportii, pastrand motivul crucii gama compus din panouri ce radiaza dintr-o fereastra centrala compusa din sase deschideri. Registrul inferior in aceasta instanta este impodobit de trei stinghii orizontale, in conformitate cu regula de trei mentionata mai sus.

Art Deco apartment doors
Art Deco apartment doors, arch. B. Zilberman, 1935, Matei Basarab area (©Valentin Mandache)

Imi plac cele trei trepte ce decoreaza panoul de deasupra usii camerei de dressing, ce in mod clar imprima un sens de optimism dormitorului, diminuand din impresia grea generata de alegerea neinspirata de culoare a peretilor, facuta de proprietarul contemporan.

Aceste usi, supravietuitori in lumea noua si „brava” a societatii post-comuniste romanesti, sunt importante pentru identitatea arhitecturala locala, si au chiar o valoare in bani, cu toate ca localnicii nu realizeaza inca acest lucru. Speranta mea este ca prin astfel de martori ai unor vremuri mai glorioase, cetatenii Bucurestiului si acestei tari vor incepe incet sa simta mandrie civica si aprecieze creatiile inaintasilor lor, care in mod clar erau mult mai sofisticati decat descendentii actuali.

4 gânduri despre „Uși de apartament Art Deco

 • Excelent articol….de fapt in aceeasi nota de rafinament si pasiune cu care ne delectezi in atatea articole pt inima si invatatura….BRAVO !!!

  Apreciază

 • Vroiam sa va intreb mai demult: cum reusiti, ca om cu o serioasa educatie arhitecturala, sa rezistati asaltului zilnic al uritului si prostului gust? Eu unul, fara prea mari inclinatii artistice, am ajuns sa prefer deplasarea prin subteran sau la adapostul intunericului pentru ca acolo nu mai vad miile de cladiri mutilate, colorate, desfigurate de termopane si tot felul de inventii „ingenioase” sau pur si simplu demolate cu totul. Ma indispun foarte tare si imi fac viata nefericita. Ma gindeam ca pentru cineva cu un ochi si mai antrenat trebuie sa fie mult mai rau. Cum reusiti? Va multumesc.

  Apreciază

  • E intr-adevar dificil sa ai de-a face cu multimea fara numar de aroganti slab educati post-comunisti ce disturg Bucurestiul. Imi mentin echilibrul cu destula greutate, sprijinindu-ma pe trei realitati: 1. stiind ca arhitectura istorica si creatii remarcabile din alte domenii ale acestui oras au fost realizate de oameni mult mai inteligenti si educati decat cei de azi, care merita sa le cinstesc memoria prin cercetarea care o fac, 2. multumita internetului si legaturilor din tara mea adoptiva, Marea Britanie, sunt multi straini, in special britanici si americani care imi apreciaza munca, si astfel fac parte dintr-o comunitate, care vede patrimonul si problemele lui de aici intr-un context mult mai larg istoric si geografic, nu cum fac romanii care se cred buricul pamantului cu gretoseniile lor post-comuniste, si 3. este un mic grup, in crestere, de indigeni care sunt interesati in scrierile si opiniile mele, ceea ce imi da speranta ca ceva se poate face si pe plan local. Unul din firele conducatoare ale activitatii mele este sa nu am de-a face cu statul roman, institutiile si „specialistii” lui din domeniul patrimoniului, care sunt printre cei mai daunatori prin lipsa de pregatire, superficialitate, nepotism si rea credinta mostenirii arhitecturale a acestui oras si tari.

   Apreciază

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s