Tur in zona Calea Calarasi

Dragi cititori,

Aceasta este o invitatie la un tur de istorie arhitecturala in zona Calea Calarasi a Bucurestiului, deschisa oricarui dintre dumneavoastra care doreste sa insoteasca autorul blogului Case de Epoca, duminica, 24 aprilie 2016, pentru doua ore intre 11.30h – 13.30h, in aceasta fascinanta arhitectural si istoric parte a vechiului oras, care inca isi pastreaza cu stoicism caracterul de epoca, reministent zilelor de glorie ale orasului ca Micul Paris al Balcanilor, dar continuat de asemenea cu fine exemple de arhitectura neoromaneasca, Art Deco si forme vernaculare. In afara acelor stiluri, mai sunt de asemenea cateva case de tip otoman, cu motive intalnite in restul Balcanilor si Anatolia. Calea Calarasi era un cartier odata cosmopolit, cu o importanta comunitate evreiasca, precum si alte comunitati din zona Balcanilor, in partea de centru-est a vechiului Bucuresti, ce a inceput sa se dezvolte mai semnificiativ in prima parte a sec. 19, cand orasul inca gravita in orbita economica a Imperiului Otoman, iar urbea se extindea de-a lungul drumului ce mergea spre porturile turcesti de atunci de la Dunarea maritima si Marea Neagra. Contine multe exemple de bijuterii arhitecturale ascunse, vorbind elocvent despre istoria sociala si gusturile unor vremuri apuse. Cele mai multe cladiri sunt locuinte, un fapt care adauga la sarmul si verva arhitecturii locale. Printre relativ putinele edificii mari comerciale sau publice se numara „Hala Traian”, un martor de arhitectura industriala a erei victoriene pe structura de elemente din fier turnat si forjat, construita in 1896 dupa un proiect al arhitectului italian Giulio Magni, ce era la vremea acea arhitectul sef al capitalei. Calea Calarasi este astfel o enciclopedie deschisa a istoriei sociale si arhitecturale bucurestene, inca populat de vechi familii ce isi pot identifica radacinile pana la micii negustori din era otomana. Voi fi astfel ghidul dumneavoastra in aceasta zona bucuresteana, unde incantatoare arhitectura va asteapta sa o descoperiti si fotografiati!

Rezervari prin email la v.mandache@gmail.com sau folosind sectiunea de comentarii a acestui post. Va voi trimite un mesaj cu detaliile locului de intalnire atunci cand voi primi rezervarea.

Astept sa ne intlanim la tur!

Valentin Mandache, expert in case de epoca (tel: 0728323272)

Tur arhitectural duminical Case de Epoca in zona Calea Calarasi, Bucuresti (©Valentin Mandache)
Tur arhitectural duminical Case de Epoca in zona Calea Calarasi, Bucuresti

***********************************************

Prin aceasta serie de articole periodice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati sau vindeti o proprietate de epoca, sa aflati date despre istoria acesteia si felul cum a fost construita, sau sa incepeti un proiect de reovare sau restaurare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta profesionala in aceasta directie. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s