Locul descoperirii tezaurului de la Pietroasele

Video-ul contine scurta mea evocare a locului unde, in anul 376 era noastra, gotii si-au ingropat in mare graba tezaurul, fugind in panica din fata hunilor atacatori, in ceea ce este acum Pietroasele, in sud-estul Romaniei. Acestia au plecat precipitat, ca refugiati spre frontiera din apropiere a Imperiului Roman, ingropandu-si acolo ceea ce va deveni unul din importantele tezaure de aur gasite in Europa. A fost descoperit de tarani localnici in anii 1830, avand dupa aceea de asemenea o istorie dramatica, incluzand o perioada tinut la Moscova in timpul Marelui Razboi si Revolutiei Bolsevice, devenind acum principalul exponat la Muzeul National de Istorie a Romaniei in Bucuresti.

Album published in 1889 detailing the content and history of Pietrosele treasure trove (source: Wikipedia)
Album publicat in 1889, detailand continutul tezaurului de la Pietroasele (source: Wikipedia)
Pietroasele Gothic treasure trove, a result of the Hunnic threat of 376 CE
Tezaurul de la Pietroasele ca rezultat al invaziilor hunice ce au inceput in 376 CE

2 gânduri despre „Locul descoperirii tezaurului de la Pietroasele

  • Bună ziua,
    ceva mi se pare ciudat, anume de ce goții și-au îngropat tezaurul înainte de a fugi spre Dunăre (doar nu era greu de cărat?). Impresia mea e că l-au îngropat niște oameni care au opus o ultimă rezistență și nu mai aveau posibilitatea ”evadării”. (S-au descoperit, de exemplu, numeroase comori îngropate în Munții Orăștiei, unde dacii au fost împresurați de romani, fără scăpare; dar regele dobrogean Zyraxes, când cetatea Genucla e asediată, se refugiază la sciți și își ia tezaurul cu el.)

    Vă urmăresc -și vă admir- de o vreme blogul, mai ales prin prisma simpatiei mele statornice pentru București, un loc fascinant prin care -din păcate- drumurile nu mă poartă prea des.

    Apreciază

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s