De ce ornamentele arhitecturale asigura confort termic

Este prost cunoscut in Romania de azi, faptul ca arhitectura veche, caracterizata de o bogatie de ornamentatie pe fatada, este mult mai confortabila termic, adica mai racoroasa vara si calduroasa iarna, decat betonul armat cu pereti drepti si suprafete mari de sticla, ce sunt ambitia si aspiratia majortatii locuitorilor post-comunisti pentru casele lor. Ornamentele arhitecturale prin multitudinea de suprafete si detalii ce constitue decoratia, actioneaza ca disipatori de raze solare si energie termica vara, coborand temperatura casei cu probabil 3 grade Celsius cel putin, comparabil cu structurle de beton si sticla ce o ridica cu 5-10 grade celsius. In timpul iernii acele ornamente retin aerul in micile lor cavitati, constituind o anvelopa termica pentru cladire, pe cand cele din beton si sticla sunt transparente termic, pierzand masiv caldura. Acest video discuta calitatea arhitecturii si ornamentelor de epoca de a asigura confort termic.

***********************************************

Prin aceasta serie de articole periodice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati sau vindeti o proprietate de epoca, sa aflati date despre istoria acesteia si felul cum a fost construita, sau sa incepeti un proiect de reovare sau restaurare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta profesionala in aceasta directie. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s