Tur: Bucurestiul otoman si stilul valah (brancovenesc)

Dragi cititori,

Doresc sa va invit la un tur arhitectural pe subiectul stilului Valah, cunoscut de asemnea ca Brancovenesc, unic Romaniei, o fascinanta fuziune intre traditiile bizantine locale, islamice ale Imperiului Otoman, impreuna cu elemente de renastere si baroc, o expresie a spiritului acestei tari aflate la junctura civilizatiilor Europei si a Orientului. S-a desfasurat in Principatul Tarii Romanesti, al Valahiei, cu precadere in sec. 18, intr-o perioada de stabilitate si prosperitate pentru acea provincie de frontiera a Sublimei Porti. In Bucuresti s-a stabilit, la vremea aceea, definitiv capitala, iar ca rezultat, orasul este inzestrat cu un mare ansamblu de monumente arhitecturale in acel stil singular.

Aceasta excursie arhitecturala este programata pentru sambata 18 septemberie 2021, intre orele 11.00h – 13.00h, si poate fi de interes pentru oricare dintre dumneavoastra, localnic, sau aflat in vizita ca turist sau cu afaceri, dorind sa inteleaga caracterul acestei metropole prin descoperirea si intelegerea fascinantei sale arhitecturi vechi, impreuna cu procesele sociale si economice ce o conditioneaza.

Bucurestiul este acum o capitala nationala in cadrul Uniunii Europene, legata in principal cu centrul si vestul Europei, insa orasul, majoritatea istoriei sale, pana in ultimul sfert al sec. 19, a fost parte a lumii otomane, in acelasi maret imperiu cu Mecca, Damasc, Bagdad, Cairo sau Tunis. Aceasta va da o perspectiva a enormei influnete a sultanatului turcesc in coltul nostru de Europa. Adaugati la acele coordonate geopolitice si culturale, remarcabila situatie a Valahiei, impreuna cu Moldova, ca singurele protectorate crestine ale imperiului islamic al Portii, necolonizate cu populatii musulmane. Conditiile acestea au constituit astfel un soi de vas Petri in cadrul caruia arta si arhitectura valaha (brancoveneasca) s-a cristalizat si evoluat. Componentele renascentiste si baroce au venit prin ruta ocolitoare a Istanbului, prin absortia ideilor Iluminismului de catre cosmopolita capitala otomana, radiate apoi in provincii, si nu cum ne-am fi asteptat, din Imperiul Austriac, vecin, de peste Muntii Carpati, din Transilvania, unde crestele lor inalte erau nu numai un obstacol geografic cu Europa, dar reprezentau de asemenea o formidabila bariera culturala.

In esenta, arhitectura valaha arata ca o coalescenta intre o biserica si o moschee. Pentru ochiul proaspat al vizitatorului din strainatate, sau chiar din Ardeal, seamana cu un ametitor caleidoscop de fatete bizantine, din Asia Centrala, ruso-tataresti, sau maure, un loc unde estul intalneste vestul. Stilul valah este astfel o expresie artistica crestina a realitatii politice, economice si culturale in imperiul islamic al otomanilor. Cu arcele chila, sustinute de coloane bizantine, mocarabi, bogate decoratii florale de inspiratie persana, pilastri baroci, si ancadramente renascentiste de fereastra si usa, designul valah este un limbaj al unui geniu artistic, care in era urmatorare, a natiunii, va deveni sursa primara de inspiratie pentru arhitectura nationala, stilul neoromanesc, o alta componenta vitala a peisajului construit local.

Turul acopera parti din Bucurestiul vechi in zona Lipscani, si strazi adiacente, unde vom analiza arhitectura brancoveneasca in contexutl orasului contemporan, pentru a da sens mesajului sau. Focusul nostru va fi pe edificiile eclesiastice, cum ar fi bisericile Coltea, Stavropoleos sau Sfantul Gheorghe Nou, ce arata la modul cel mai comprehensiv si flamboaiant elementele stilului valah. Vom examina si discuta de asemenea, cladiri otomane ce au supravietuit timpului sau au fost reconstruite, ce ne furnizeza o imagine a orasului cum era el intre sfarsitul sec. 17 si inceputul sec. 19, cand designul brancovenesc a aparut si s-a dezvoltat, cum sunt Hanul cu Tei, Hanul lui Manuc, sau ramasitele Curtii Vechi. Vom trece de asemenea in revista timpurile lui Serban Cantacuzino si Constantin Brancoveanu, principi ai Tarii Romanesti, cand stilul a ajuns la zenit, cartand dupa aceea evolutia sa in lungul secol 18, al regimului fanariot.

Toata aceasta colectie de patrimoniu arhitectural bucurestean va asteapta sa o descoperiti ca parte a experientei culturale Historic Houses of Romania – Case de Epoca.

Rezervari prin email la v.mandache@gmail.com sau folosind sectiunea de comentarii a acestui post. Va voi trimite un mesaj cu detaliile locului de intalnire atunci cand voi primi rezervarea. Numarul de participanti este limitat la CINCI, cu respectarea normelor Covid promulgate pentru data respectiva.

Astept sa ne intalnim la tur,

Valentin Mandache, istoric de arhitectura, tel: 0728323272

Tur arhitectural: stilul valah (brancovenesc)

Tur arhitectural: stilul valah (brancovenesc)

***********************************************

Prin aceasta serie de articole periodice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati infaptuirea unui proiect de renovare, restaurare, sau sa cumparati, vindeti o proprietate de epoca, sau sunteti curiosi sa aflati date despre istoria acesteia si felul cum a fost construita, m-as bucura sa va pot oferi consultanta de istoria arhitecturii in aceasta directie. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dumneavoastra, va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina de Contact a acestui blog.

 

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s