Stil valah rural – Biserica Maldaresti

Stilul arhitectural nativ vechiului Principat al Valahiei, valahul, gresit denumit brancovenesc, care s-a manifestat in special de-a lungul sec. 18, ca o interpretare locala a barocului otoman, dezvoltat pe traditii bizantine si vestice, este exprimat in forme inalt rafinate, cum sunt bisericile de oras sau manastire, dar si in forme rurale, aproape vernaculare, care sunt totusi impresionant de sarmante, cu o intrinseca valoare artistica si estetica. Un asemenea exemplu este biserica satului Maldaresti, semnalata in acest video, in Oltenia, construita intre 1774 – 1790, care este intr-o remarcabila stare de conservare, cu toate ca are mare nevoie de ingrijire.

***********************************************

Prin aceasta serie de articole periodice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati sau vindeti o proprietate de epoca, sa aflati date despre istoria acesteia si felul cum a fost construita, sau sa incepeti un proiect de reovare sau restaurare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta profesionala in aceasta directie. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Comentarii