Tur in zona Batistei

Tur Case de Epoca in zona BatisteiZona Batistei – un fragment al vechiului Mic Paris

Dragi cititori,

Am pregatit pentru dumneavoastra un traseu de istorie arhitecturala Case de Epoca, ce are ca obiect zona Batistei, care este printre cele mai sarmante colturi ale vechiului Bucuresti, unde multe cladiri dateaza din perioada La Belle Époque, intr-o minunata arhitectura Mic Paris, ce inca imprima identitatea orasului, acolo putand fi admirate de asemenea superbe exemple de neoromanesc, Art Deco si Modernism interbelic. Plimbarea este programata pentru duminica 12 mai 2024, intre orele 11.30h – 13.30h. Aceasta excursie culturala poate fi de interes oricui dintre dumneavoastra, localnic, sau aflat in vizita ca turist sau cu afaceri, dorind sa inteleaga caracterul acestei metropole prin descoperirea si intelegerea fascinantei sale arhitecturi vechi.

Zona Batistei se intinde din vecinatatea Teatrului National pana la marginile Mosilor, parte a Bucurestiului istoric. Numele sau vine de la cel al bisericii in jurul careia parohia s-a cristalizat in vremurile medievale, care la randul sau provine din romana veche, insemnand „lac mlastinos”, un ecou al fostului mediu natural din jurul Dambovitei, peste care orasul s-a asternut in inexorabila sa dezvoltare. Biserica este de asemenea unul dintre putinele locuri unde mai putem admira ramasite ale stilului Brancovenesc, ce impodobea Bucurestiul in timpurile dominatiei otomane, pana cand stilurile occidentale, interpretate provincial, in special cele inspirate de neorococo-ul francez, l-au inlocuit aproape complet incepand cu mijlocul sec. 19, ca parte a procesului de europenizare si emancipare nationala. Casele acelei ere a modernizarii, care se afla inca in mare abundenta si bine pastrate in zona Batistei, cu bogatele lor ornamente si aspect de cutie de bomboane, au imprimat caracterul orasului, dandu-i porecla meritata de „Micul Paris al Balcanilor.” Vom gasi acolo de asemenea interesante exemple de Art Nouveau imprastiate printre motivele si ornamentele Mic Paris. Decadele dupa perioada La Belle Epoque, au vazut popularitatea maxima a flamboaiantului si masivului stil neoromanesc, arhitectura nationala a acestei tari, noi avand posibilitatea de-a lungul traseului prin aceasta zona sa putem examina unele din cele mai de calitate exemple de cladiri neoromanesti. Prosperitatea din cea de a doua parte a perioadei interbelice este de asemenea bine reprezentata prin edificii intr-un deosebit de atragator stil Art Deco sau captivante volumetrii moderniste. Toata aceasta incantatoare arhitectura de patrimoniu concentrata in zona Batistei, impreuna cu captivanta istorie sociala si economica din spatele ei, va asteapta sa o descoperiti in cadrul acestei peregrinari culturale.

Rezervari prin email la v.mandache@gmail.com sau folosind sectiunea de comentarii a acestui post. Va voi trimite un mesaj cu detaliile locului de intalnire dupa primirea rezervarii. Minimum trei participanti, maximum zece. Daca sunt si nevorbitori de romana, turul se va tine in engleza.

Astept sa ne intalnim la tur,

Valentin Mandache – istoric de arhitectura, tel: 0728323272

Tur arhitectural Case de Epoca in zona Batistei, Bucuresti
Tur arhitectural in zona Batistei, Bucuresti
Tur arhitectural Case de Epoca in zona Batistei, Bucuresti
Tur arhitectural in zona Batistei, Bucuresti

***********************************************

Prin aceasta serie de articole periodice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati sau vindeti o proprietate de epoca, sa aflati date despre istoria acesteia si felul cum a fost construita, sau sa incepeti un proiect de reovare sau restaurare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta profesionala in aceasta directie. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Comentarii