Este Ion Mincu arhitectul Vilei Mirea din Campulung Arges?- analiza video

In acest video analizez ipoteza formulata de anumiti autori ca Vila Mirea din Campulung Muscel ar fi proiectata de arhitectul Ion Mincu, initatorul stilului neoromanesc. Aduc in discutie caracteristicile de design ale lui Mincu printr-o analiza a acestora asa cum se prezinta ele in cadrul Casei Lahovary si Bufetului de la Sosea, creatii emblematice ale marelui arhitect. In final concluzionez ca Mincu cel mai probail nu a fost autorul acelui proiect; posibil el este autorul unei alte vile numita Apostol Mirea (observati asemanarea de nume si probabil confuzia care acest fapt o induce in identificare). Fotografia este realizata de Daniel Bobe, nativ al Campulunguli; imaginile de carti postale vechi- colectie privata.

PS este o inadvertenta in video in care zic ca Vila Mirea este construita „dupa razboi, prin anii 1990” care trebuie inteleasa de fapt „prin anii 1920„.

***********************************************
Prin aceasta serie de articole zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

8 gânduri despre „Este Ion Mincu arhitectul Vilei Mirea din Campulung Arges?- analiza video

  • Este bine de cunoscut astfel de analize. Până acum, pe seama imaginilor şi comentariilor din diferite site-uri, credeam că arh Mincu este autor necontestat al acestei construcţii, după cum reiese şi din textul care însoţeşte imaginea vilei, descoperit pe google în urmă cu vreo trei ani:

    „Câmpulung AG. Este situată în str. Matei Basarab nr. 135 şi a fost construită la începutul sec. XX după planul arhitectului Ion Mincu. După naţionalizare a avut mai multe destinaţii (internat şcolar, Casa pionierilor ş.a.). În prezent a intrat în posesia urmaşilor familiei Mirea. 1908 Ed. Gh. N. Vlădescu.”

    Apreciază

  • Ati putea spune cam ce valoare de piata are Vila Mirea ? Aproximativ bineinteles. Am urmarit piata imobiliara din Argers (Campulung) si este foarte de ,,piperata”.
    Mai jos am pus un link cu Vila Anastase din centru orasului scoasa la mezat. Incerc sa va ajut in ceea ce priveste cautarile de case de epoca pe site’uri imobiliare si sa imi fac si eu o idee. Culmea este ca niste investitori italieni cer suma respectiva si nu romanii nostrii care au tendinta de a supraevalua orice pt. profit maxim si nerealist. In fine…ideea era ca daca aceasta Vila Anastase costa atat, Vila Mirea ar trebuii sa fie mai scumpa parerea mea. Va las pe dvs. sa ma lamuriti si va multumesc anticipat !

    http://www.mmimobiliarexpert.ro/anunturi-imobiliare-mmimobil-15286.html

    Apreciază

    • Preturile in Romania, mai ales la case de epoca nu sunt rezultatul unui mecanism de piata de tip cerere oferta cum se intampla in restul Europei de la vest de raul Tisa. Aici este bazat pe speculatii, inchipuiri si in cel mai rau caz ca mijloace de spalare a banilor. Deci preturile afisate nu au nimic de-a face cu realitatea, sunt ceea pe romaneste se zice „poate pica prostul si o cumpara”. Cei care vand in general nu sunt fortati sau au nevoie sa vanda neaparat, fiind de fapt pescuitori in ape tulburi, asteptand cu anii sa vina un client, dar nu este necesar nici macar sa vanda in ultima instanta. Pentru a vedea ce inseamna cat de cat un pret mai realist in Romania pentru casele de epoca, acestea trebuie comparate cu exemple asemanatoare din Ungaria, Slovacia sau Austria chiar, tari care se pot compara intr-o anumita masura cu ce e aici (bineanteles stocul de case de epoca din acele tari este in general mult superior in termeni de reparatie, starea cladirii, dar se poate face o comparatie). Ei bine acele preturi din acele tari ar trebui in general inmultite cu 0.6 maximum 0.65 pentru a avea pretul care ar merita casa de epoca din Romania. Vila Anastase din Campulug in Ungaria sau Austria ar fi in jur de 800 de mii de euro, iar in Romania ar trebui sa fie in jur de 450 de euro, poate chiar mai putin (dupa mine valoreaza in jur de 325 de mii), iar vila Mirea ar fi pe linii asemanatoare, poate cam cu 10% mai putin decat vila Anastase. Cei care cumpara asemenea case la preturile inflatate sau la chiar la jumatate din acelea anuntate sunt de obicei oameni imaturi financiar care se lasa pacaliti de aparente sau cei care vor sa isi recicleze anumite venituri mai putin licite. VM

      Apreciază

  • Eu am susținut această ipoteză încă din 1980, in lucrarea de licență și în anul 2000 în lucrarea de doctorat. Am publicat-o în 2001: Carmen OPRESCU, Funcţiunea rezidenţială şi rolul ei în modernizarea oraşului Câmpulung Muscel, ARGESSIS. Studii şi comunicări, seria Istorie, X, 2001, pp. 497-510. Mă bucur pentru că îmi confirmați ipoteza. De altfel, detaliile sunt evidente pentru orice specialist.

    Apreciază

    • Ma bucur ca un post vechi trezeste inca interes. Istoria arhitecturala in Romania, chiar si in ceea ce priveste creatia fondatorului stilului national, Ion Mincu, este numai scrijelita la suprafata, din pacate.

      Apreciază

Comentarii