Tur: Bucurestiul Art Nouveau – duminica 26 mai

Dragi cititori,

Sunteti invitati in mod calduros la un tur arhitectural ce va avea loc duminica 26 mai 2024, in intervalul de timp 11.30h – 13.30h, pe tema extrem de interesantei, dar eluzivei arhitecturi in stil Art Nouveau a Bucurestiului. Aceasta excursie culturala poate fi de interes pentru oricare dintre dumneavoastra, localnic, sau aflat in vizita ca turist sau cu afaceri, care doreste sa inteleaga caracterul acestei metropole prin descoperirea fascinantelor sale case de epoca.

Inovativul si flamboaiantul curent artistic Art Nouveau, care a aparut spre sfarsitul sec. 19, ca o reactie la rigiditatea stilurilor istoriciste la moda, a avut de asemenea un important impact in Romania de la Fin de Siècle. Una din influentele sale notabile a fost articulatia in cadrul coordonatelor sale ale stilului national romanesc, cunoscut astazi sub denumirea de neoromanesc, in faza sa timpurie, intr-o maniera similara cum alte stiluri arhitecturale nationale din tari ale Europei de Est, erau exprimate in tonuri Art Nouveau. In oras sunt putine cladiri in stilul Art Nouveau propriu-zis, un numar din ele fiind examinate si admirate pe traseul acestui tur. Pe de alta parte sunt relativ numeroase ramasite in Bucuresti ale acestui odata elegant stil, dar acum greu de detectat de ochiul neantrenat, care apar fragmentar pe cladiri ce au trecut prin repetate renovari neprielnice, sau se gasesc in crampeie integrate in cadrul decoratiilor edifciilor de stiluri conservatoare, istoriciste, lucruri ce fac cautarea acestor ramasite arhitecturale si mai captivanta. Va voi arata in cadrul turului o multitudine de astfel de detalii, explicandu-va intelesul si mesajul unora din reprezentarile semnificative Art Nouveau care impodobesc zona centrala a orasului, si astfel revela impactul acestui stil in cadrul dezvoltarii arhitecturale a capitalei Romaniei de acum mai mult de un secol.

Turul costa 100 lei de persona, rezervari prin email la v.mandache@gmail.com sau folosind sectiunea de comentarii a acestui post. Va voi trimite un mesaj cu detaliile locului de intalnire dupa primirea rezervarii. Numarul de participanti este de minim trei, maximum zece. Daca sunt si nevorbitori de romana printre participanti, turul se va tine in engleza.

Valentin Mandache, istoric de arhitectura, tel: 0728323272

Tur arhitectural tematic: Bucurestiul Art Nouveau (©Valentin Mandache)
Tur arhitectural tematic Case de Epoca: Bucurestiul Art Nouveau

***********************************************

Prin aceasta serie de articole periodice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati sau vindeti o proprietate de epoca, sa aflati date despre istoria acesteia si felul cum a fost construita, sau sa incepeti un proiect de reovare sau restaurare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta profesionala in aceasta directie. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Comentarii