Creste ornamenale de acoperis in stil neoromanesc: fotomontaj si diapozitive

Ornamental Neo-Romanian style roof ridge crests - photomontage (©Valentin Mandache)

Stilul arhitectural neoromanesc este de regula un ordin ornat, cu motive imaginate de arhitectii din perioada dintre sfarsitului de sec. 19 si cel De al Doilea Razboi Mondial, cand a fost popular, ca o coalescenta a surselor care de-a lungul secolelor precedente au influentat arhitectura si arta decorativa a comunitatilor romanesti. Aceste surse de inspiratie sunt felurite, de la arhitectura bisericilor medievale tarzii din Tara Romaneasca, arta taraneasca, pana la ingrediente balcanic-otomane si chiar componente de vechi stil venetian. Acoperisul este un locus important de desfasurare a acestei splendide si foarte decorative panoplii, aplicata din abundenta celer mai importante parti constituente ale acestuia cum sunt finialele/ fleuroanele, crestele ornamentale, tiglele sau tabla, streasinele , burlanele si deschiderile de acoperis (lucarne, ferestre de ventilatie, etc.) Crestele sunt printre cele mai spectaculoase asemenea artifacte, la fel de flamboaiante ca finialele care le acompaniaza pe varfurile de acoperis, impreuna incoronand cladirea ca o  adevarata apoteoza arhitecturala. Acestea sunt in asa fel facute si pozitionate pentru a atrage atentia de la distanta si a impresiona pe vizitator. Am scris un articol pe acest blog, acum cateva luni, despre un exemplu de creasta de acoperis (click aici pentru access), unde am detaliat filiatia acesteia din ornamente echivalente de pe casele taranesti si/sau de la unele vechi biserici valahe. Am adunat, in timpul muncii de teren, o mica colectie de fotografii de asemenea frumoase creste de acoperis, alcatuind din cateva mostre fotomontajul de mai sus pentru edificarea cititorilor. Aceste imagini pot fi de asemenea vazute in mai mare detaliu in showul de diapozitive de mai jos. Imi place cum aceste ornamente transmit parca cu o putere accentuata intr-un spatiu concentrat natura si personalitatea acestui remarcabil stil arhitectural din era national romantica, unic Romaniei.

Această prezentare necesită JavaScript.

**********************************************
Prin aceasta serie de articole zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

**********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Un gând despre „Creste ornamenale de acoperis in stil neoromanesc: fotomontaj si diapozitive

  • O realizare originală în peisajul bucureştean o reprezintă „cavalerul medieval” amplasat pe turnul Primăriei de Verde, terminată prin 1939 – vă trimit pozele prin e-mail. O replică a Cavalerului se afla în urmă cu vreo 30 de ani pe o clădire comună de pe strada Precupeţii Vechi (nu ştiu dacă mai există) clădire în care trăia încă meseriaşul care a confecţionat Cavalerul. Clădirea era împodobită de jur împrejur cu vulturul şi stema regală, existente încă prin 1947 pe când mergeam la şcoala din spatele primăriei, dar acestea au fost răzuite în anii următori şi aşa au rămas până azi.

    Apreciază

Comentarii