Trasaturile unei case in stil neoromanesc

O casa in stil neoromanesc din anii 1920, Targoviste. (©Valentin Mandache)

Imaginea de mai sus este o fotografie procesata (niveluri de gradient folosind filtru inversat aramiu) a unei case in stil neoromanesc din anii 1920 din Targoviste. Trasaturile arhitecturii acestei impresionante cladiri sunt evidentiate in mod excelent de contrastul dramatic si de nuantele robuste. Aceasta conversie pune si mai mult in prim plan esenta cladirii, „ecuatia ei fundamentala”, facand-o mai inteligibila pentru cei care vor sa-i inteleaga stilul si intricatiile estetice. Procesul acesta de simplifcare spre fundamental, poate fi de asemenea o sursa de inspiratie pentru acei arhitecti contemporani din Romania care au clienti cerandu-le proiecte/ design-uri de case in stil neoromanesc. Talentul de a crea in stiluri istorice este practic de mult uitat de catre o importanta parte a arhitectilor romani de acum, absolventi ai unor institutii care au devenit mai degraba, inca din ultimile decade ale comunismului, universitati glorificate de constructii, decat scoli de arhitectura. Imi place mult atmosfera Art Nouveau emanata de aceasta fotografie procesata, care face evident, prin puternicele trasaturi, filiatia stilului neoromanesc in miscarile arhitecturale national romantice dezvoltate in perioada Fin de Siècle in cadrul curentului pan-European Art Nouveau de atunci.

**********************************************
Prin aceasta serie de articole zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

**********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

8 gânduri despre „Trasaturile unei case in stil neoromanesc

 • În articolul de fond din Gândul, de azi 30 iulie, citim:

  „Cine nu are bani să-şi renoveze faţada nu este obligat să stea într-o casă pe care nu şi-o permite. Poate să o vândă. Este adevărat că este o perioadă nepotrivită, în care oamenii nu prea mai au bani, dar proiectul de ordonanţă va produce efecte anul viitor”. Sunt cuvintele secretarului de stat în Ministerul Dezvoltării şi Turismului, Ioan Andreica.

  Este vorba de un proiect de Ordonanţă, prin urmare care poate fi comentat, completat, modificat, înainte de a fi însuşit de Guvern şi pus în aplicare.
  Cred că toate ar fi bune, dacă s-ar preciza în textul Ordonanţei ca renovarea faţadei să păstreze cu fidelitate liniile şi detaliile arhitecturale originale – stucaturi, frize şi alte ornamente, inclusiv lemnărie, sculpturi, cioplituri, etc.
  Dar cu restul clădirii, în afara faţadei, ce se va întâmpla? Poate rezista faţada fără o restaurare totală? Sau sunt bani aruncaţi, eventual o formă perfidă de deposedare de case a proprietarilor nevoiaşi. Aştept cu interes comentariile din presă ale specialiştilor la această ştire.

  Apreciază

  • Este o alta masura popmpieristica a unuor birocrati sus pusi si enorm de bine platiti, care cred ca rezolva dintr-o trasatura de condei, aspectul estetic dezolant al majoritatii localitatilor din Romania. Este incompetenta pe care nici autoritatile comuniste nu au manifestat-o. Prin aceasta masura se va distruge intr-adevar si mai mult din patrimoniul arhitectural, intocmai cum subsidiile pentru izolare termica sunt responsabile de distrugerea fatadelor caselor de epoca acoperite acum sau razuite pentru fixarea acelui strat de poliester expandat de prost gust. Si se mai mira cu totii de ce nu vin turistii!…

   Apreciază

  • Este o problema de timp si generationala- aparitia unei/ unor generatii mai sofisticate cultural si constiente ca identitatea arhitecturala este parte a definitiei lor identitare nationale. Asa ceva va mai lua 20 de ani sa se intample, dar se va pierde pana atunci in jur de 60-70% din patrimoniul arhitectural. Cei mai importanti distrugatori sunt membrii clasei muncitoare romanesti care au petrecut timp in Spania, Italia sau alte tari din bazinul mediteranean- banii cu care au venit sau i-au trimis de acolo sunt responsabili pentru desfigurarea stocului de case istorice si traditionale in felul cum un razboi devastator ar fi venit peste tara. Acestia sunt cele mai daunatoare „insecte” din acest punct de vedere. VM

   Apreciază

 • Am citit cu interes articolele dumneavoastra dle Mandache cu referire la casele neoromanesti am intrat in masina si m-am plimbat pe strazile Constantei sa observ ceea ce nu am observat spre rusinea mea (si a noastra a tuturor) ceea ce nu am observat 40ani-casele cu structuri impresionante si personalitate. Am ramas uimita la ce am vazut, am pozat si am comparat cu spusele dumneavoastra din articole. Ca decorator am ajuns la trista si rusinoasa concluzie, cat de usor se distruge cultura acestei tari fara ca nimeni sa faca ceva in acest sens? “Cine nu are bani să-şi renoveze faţada nu este obligat să stea într-o casă pe care nu şi-o permite. Poate să o vândă.” – o alta dovada ca ironia si nonsalanta la adresa celor care detin astfel de case este crasa. Comentariile noastre sunt de prisos, o istorie pusa in umbra are un viitor sigur in Romania, disparitia artei arhitecturale in loc de conservarea ei pentru generatiile viitoare.

  Apreciază

  • Ma bucur ca ati gasit folositoare articolele mele despre arhitectura neoromaneasca in a descoperi aceste valori identitare la Constanta. Din pacate majoritatea cetatenilor sunt un fel de tabula rasa la acest capitol, urmare a sistemului slab de educatie din comunism si perioada actuala si a nationalismului arogant, de periferie europeana, propagat si la ora aceasta. Sper sa raspandesc vestea si mai mult despre patrimoniul neoromanesc si prin cursuri care planuiesc sa le organizez in viitorul apropiat. Valentin Mandache, expert in case de epoca

   Apreciază

 • Buna ziua draga domnule !
  As fi interesat sa stiu de la dumneavoastra care este istoria acestei case (edificiu) daca imi puteti spune,as fi interesat sa colaborez cu dumneavoastra ! Acum are nr 18 si este situata pe Bulevardul Castanilor , targoviste actual Caro I Cu stima si respect Alex

  Apreciază

  • Buna ziua, interesul meu este in stilistica arhitecturala, care este bine reprezentata in aceasta casa, aproape ca intr-un manual. Din pacate nu stiu multe amanunte despre trecutul ei, cu exceptia celor spuse de localnici ca ar fi fost casa unui general, recuperata in anii din urma de urmasii acestuia. Cu stima, Valentin Mandache

   Apreciază

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s