Tavan pictat de turn neoromanesc: cosmogonie taraneasca

Urmatoarele imagini sunt de la muzeul Minovici, de asemenea cunoscut ca vila Mina Minovici in zona Baneasa – Herastrau din Bucuresti, care este unul din cele mai iconice edificii in stil neoromanesc, ridicat in 1905 – ’06 dupa proiectul arhitectului Cristofi Cerkez pentru a gazdui colectia de arta etnografica a doctorului Nicolae Minovici, primul muzeu de arta nationala al tarii. Ce mi-a atras deosebit atentia a fost amplul pictat tavan al impozantului sau turn de tip cula, o rara decoratie in cadrul cladirilor civile ale acestui ordin arhitectural. Este clar inspirat din decoratia pictata a bisericilor brancovenesti, ce se poate vedea si in articolul care l-am scris despre picturile florale de la biserica Stavropoleos, accesibil la acest link. Reprezinta o compozitie cu caracter cosmogonic, depictand universul celestu, cu constelatiile sale vazute in vrejurile si frunzele de culoare galbena intricate in jurul bobocilor de floare rosii semnificand diversele lumi planetare si florilor cu stamina rosie si petale galbene simbolizand astrele arzand, unde Soarele, cea mai mare floare, este la centrul cosmosului. Decoratia este astfel o excelenta redare a sitemului de credinte cosmogonice al taranilor romani, exprimat in legende si balade, cel mai evident in Miorita, pe care pot spune ca o vedem astfel incadrata aici in stilul arhitectural neoromanesc. Valentin Mandache

Turn neoromanesc cu pictura de tavan semnificand cosmosul cu Soarele la centrul sau, vila Miovici, arh. Cristofi Cerkez 1905 - '06, zona Baneasa - Herstrau, Bucuresti (©Valentin Mandache)
Turn neoromanesc cu pictura de tavan,vila Miovici, arh. Cristofi Cerkez 1905 - '06, zona Baneasa - Herstrau, Bucuresti (©Valentin Mandache)
Vila Miovici, arh. Cristofi Cerkez 1905 - '06, zona Baneasa - Herstrau, Bucuresti (©Valentin Mandache)

***********************************************

Prin aceasta serie de articole periodice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati sau vindeti o proprietate de epoca, sa aflati date despre istoria acesteia si felul cum a fost construita, sau sa incepeti un proiect de reovare sau restaurare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta profesionala in aceasta directie. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

6 gânduri despre „Tavan pictat de turn neoromanesc: cosmogonie taraneasca

Comentarii