Expansiunea Rusiei si toponimia: Basarabia (articol in IMCoS Journal)

In mai 2012 se vor comemora 200 de ani de cand Imperiul Otoman a cedat Rusiei jumatatea estica a Principatului Moldova, ce va deveni cunoscuta ca Basarabia pana la sfarsitul celui de al Doilea Razboi Mondial, iar dupa aceea ca Republica Sovietica Socialista Moldova, teritoriu cunoscut acum ca Republica Moldova. Am scris, cu ceva timp in urma, un articol despre acest important eveniment geopolitic pentru Europa de sud est, o sursa continua de atunci incoace de conflicte si tensiuni nationale, si cum este reflectat in cartografia istorica a regiunii. Cercetarea a fost bazata pe harti vechi din colectia mea, concluzii ce le-am publicat in Journal of the International Maps Collectors’ Society (Summer 2001, Issue no. 85) din Marea Britanie. Articolul este accesibil in interfata scribd.com de mai jos. Pune in evindenta statutul peren al Europei de sud est, reflectat in cazul Basarabiei, ca o regiune in care se joaca interesele imperiilor zilei, un fapt care de asemenea a influentat in mare masura caracterul arhitecturii istorice locale.

***********************************************

Prin aceasta serie de articole periodice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati sau vindeti o proprietate de epoca, sa aflati date despre istoria acesteia si felul cum a fost construita, sau sa incepeti un proiect de reovare sau restaurare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta profesionala in aceasta directie. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Comentarii