Coloanele Palatului Comunal din Buzău

Palatul Comunal din Buzău a fost inaugurat în 1903 şi este opera lui Alexandru Săvulescu, un proeminent arhitect din România perioadei Fin de Siècle, faimos ca designer al Palatului Poştelor din Bucureşti, ce găzduieşte astăzi Muzeul Naţional de Istorie a României. Edificiul din Buzău este sediul primăriei oraşului, iar numele clădirii vine din cel al unităţilor administrative care în acea perioadă descriau oraşe sau districte grupând sate: „comune”, denumire încă folosită pentru unităţile teritoriale rurale. Palatul este cea mai elaborată creaţie a lui Săvulescu, într-un stil foarte particular care combină elemente neoromâneşti, în parte redate într-o matrice Art Nouveau, cu motive arhitecturale locale inspirate din cele care se găsesc la casele de negustori sau boieri buzoieni, precum şi forme decorative ce fac trimitere la viţa de vie, simbolizând o importantă componentă a economiei zonei.

Mai jos sunt fotografii înfăţişând coloane şi elemente de coloană care împodobesc galeria de la parterul clădirii. Capitelele de coloană sunt la rândul lor încoronate de ample pedimente, amintind de cele ale vechilor conace boiereşti de factură otoman-balcanică, decorate cu monograma PC (Palatul Comunal), înconjurată de vrejuri şi struguri de viţă de vie. Capitelul însuşi este format dintr-o interesantă compoziţie din frunze de viţă de vie.

Coloană de la Palatul Comunal Buzău, 1903, arhitect Alexandru Săvulescu (©Valentin Mandache)
Pediment de coloană de la Palatul Comunal Buzău, 1903, arhitect Alexandru Săvulescu (©Valentin Mandache)
 Capitel de coloană de la Palatul Comunal Buzău, 1903, arhitect Alexandru Săvulescu (©Valentin Mandache)
Coloane de la Palatul Comunal Buzău, 1903, arhitect Alexandru Săvulescu (©Valentin Mandache)

***********************************************

Prin aceasta serie de articole periodice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati sau vindeti o proprietate de epoca, sa aflati date despre istoria acesteia si felul cum a fost construita, sau sa incepeti un proiect de reovare sau restaurare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta profesionala in aceasta directie. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Un gând despre „Coloanele Palatului Comunal din Buzău

Comentarii