Porti in stil Art Nouveau

Porti in stil Art Nouveau datand din anii 1900, zona Mosilor, Bucuresti (©Valentin Mandache)

Aceste interesante porti in stil Art Nouveau sunt una din „descoperirile” facute in cadrul turului de istorie si fotografie arhitecturala de ieri din zona Mosilor a Bucurestiului. Metalul foarte corodat al acestei splenide structuri, care e o raritate arhitecturala pentru intreg sud-estul Romaniei, ar necesita un amplu proces de restaurare pentru a o readuce la fosta ei glorie. Am foarte mari dubii ca aceasta se va intampla in Bucurestiul zilelor noastre, unde majoritatea populatiei nu are nici macar o intelegere rudimentara, ce se mai vorbim de apreciere, a patrimoniului arhitectural. Portile acestea au, in opinia mea, o infinit mai mare sansa sa ajunga la fier vechi.

***********************************************

Prin aceasta serie de articole periodice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati sau vindeti o proprietate de epoca, sa aflati date despre istoria acesteia si felul cum a fost construita, sau sa incepeti un proiect de reovare sau restaurare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta profesionala in aceasta directie. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

2 gânduri despre „Porti in stil Art Nouveau

  • Aceasta poarta Art Nouveau are in ea „acel frumos întrezărit/ În armoniile eterne/ Dintr-un sfârşit/ Şi-un infinit”. Versurile citate sunt din „Romanta noului-venit” a simbolistului Ion Minulescu.

    Apreciază

    • E interesant ce zici, Minulescu ar fi avut vreo doua zeci de ani cand aceste porti ar fi fost create si amplasate acolo. Incerc acum sa imi inchipui acel Bucuresti atat de propice visarilor creative ale simbolistilor!… VM

      Apreciază

Comentarii