Calatorie in timp prin mutat apartamentul: din anii 1930 in decada 1890

In week end-ul ce a trecut ne-am mutat cu apartamentul, ceea ce a insemnat de asemenea o „calatorie” inapoi in timp din punct de vedere arhitectural din anii 1930, reprezentand perioada cand cladirea in care am locuit a fost construita, in decada 1890, cand casa de epoca ce contine apartamentul in care ne-am mutat a fost ridicata. Este un „voiaj” temporal de aproape patru zeci de ani, care au vazut un avans dramatic al design-ului arhitectural bucurestean, de la ornatul stil Mic Paris, inspirat in special din arhitectura istoricista franceza de sec. 19, la curajoase forme moderne ale Art Deco-ului si Modernimului interbelic.

Eticheta de geamantan cu desenul unei cladiri Moderniste – Art Deco din anii 1930. Ethicheta a fost produsa in anii 1960 in moda interbelica. (©Valentin Mandache)

Cladirea de unde am plecat este o casa de apartamente utilitariana din anii 1930, situata in nord-vestul Bucurestiului, construita de CFR pentru muncitorii sai calificati, de un design ce combina trasaturi Moderniste cu Art Deco, cu unele urme de neoromanesc. Am dorit sa transmit ideea acelei arhitecturi si sentimentul mutatului de casa, prin imaginea de mai sus, care arata un fragment din unul din geamantanele mele „de epoca”, folosit in procesul de transportare, impodobit de o eticheta cu tema arhitecturala, in acord cu designul cladirii ce pana acum cateva zile ne era rezidenta.

Curte de casa aristocratica in stil Mic Paris, datand din anii 1890, zona Colina Patriarhiei, Bucuresti. (©Valentin Mandache)

Apartamentul care acum ne e locuinta este in cadrul curtii unei mari case din anii 1890 in stil Mic Paris din zona Colina Patriarhiei a capitalei, apartinand urmasilor unei familii aristocratice, care a produs, printre altii, cativa importanti arhitecti locali si internationali. Parti din cladire, cu exceptia sectiunii in care se afla apartamentul nostru, sunt destul de darapanate, dupa cum pitoresc infatiseaza fotografiile de fata, reflectand lunga perioada de neglect cand proprietatea a fost in mainile statului comunist si post-comunist, recuperata numai relativ recent de catre proprietarii de drept. Structura inca are multe din detaliile sale originale Mic Paris, de la excelenta feronerie a portii si usii principale, frumosi pilastri corintici sau ornate deschideri de fereastra si cornise de acoperis, amplu pastrand din patina vremurilor de mult apusei perioade La Belle Époque. Trebuie sa spun, ca atunci cand contemplu noile imprejurimi, ma simt aproape in acea era, sau intr-un colt uitat al Frantei, daca tin cont de arhitectura si marii castani din fata ferestrelor, cu toate ca locul nu este foarte departe de aglomeratul centru al acestei mari metropole a Uniunii Europene.

Sper ca spatiul descris aici se va dovedi inspirator in activitatea mea din domeniul caselor de epoca romanesti! 🙂

BCurte de casa aristocratica in stil Mic Paris, datand din anii 1890, zona Colina Patriarhiei, Bucuresti. (©Valentin Mandache)

4 gânduri despre „Calatorie in timp prin mutat apartamentul: din anii 1930 in decada 1890

Comentarii