Tur: Cotroceni vest

Cotroceni west-2
Universitatea de Stiinte Medicale, Cotroceni vest

Dragi cititori,

Doresc sa va propun un tur arhitectural, in partea de vest a pitorescului cartier Cotroceni, ce contine grandioasele edificii ale Universitatii de Stiinte Medicale si Palatul Presedentiei. Turul completeaza setul de peripluri Case de Epoca distincte (est, centru si vest), ce acopera aceasta zona valoroasa arhitectural a Bucurestiului.

Turul este programat pentru sambata 2 septembrie 2023, intre orele 14.00h – 16.00h. Aceasta excursie culturala poate fi de interes pentru oricare dintre dumneavoastra, localnic sau aflat in vizita ca turist sau cu afaceri, care doreste sa inteleaga caracterul acestei metropole prin descoperirea si intelegerea fascinantei sale arhitecturi vechi.

Cel mai frumos palat neobaroc al Bucurestiului este Universitatea de Stiinte Medicale, scoala de top in acest domeniu din sud estul Europei, proiectat de arhitectul elvetian Louis Blanc, si construit in 1902, care se afla la centrul partii vestice a Cotroceniului. Estetica sa este pusa favorabil in lumina de mediul construit inconjurator, unul din cele mai fine ale capitalei. Dumneavoastra veti avea astfel posibilitatea sa examinati, ghidati de mine, o serie intreaga din acele exemple debordand de simbolism si mesaje, tipice neoromanescului, arhitectura nationala a acestei tari, sau stilurile internationale Art Deco, modernist si mediteranean. Creatorii multora din aceste cladiri au facut parte din generatiile de aur ale arhitectilor romani, personalitati active in perioada interbelica in special, cand aceasta parte a Cotroceniului a fost inzestrata cu majoritatea caselor sale. Unii dintre ei sunt inca mentionati in tablete de nume pe cladirile rezidentiale pe care le-au desenant, intocmai ca semnatura unui pictor pe canavas, oameni ca  I. Sillion, Petre Boico sau Jean Burcus. Cateodata vom intalni de asemenea tablete de nume ale companiilor de constructie interbelice, cum ar fi I. Moscovici, un constructor favorit al elitelor anilor 1920 si ’30. Acea arhitectura este delicat pusa in context de gradinile ce infrumuteseaza multe din casele zonei, inchise de gratioase garduri si porti de fier forjat, complementate in cazul caselor neoromanesti de verande de lemn etnografice, inspirate din arhitectura taraneasca. Vom putea de asemenea privi de la distanta ceva din cea mai rafinata gradina a Bucurestiului, peste portile parcului Palatului Cotroceni, creatie a arhitectului peisagist Friedrich Rebhun, cel care a proiectat Parcul Cismigiu, impreuna cu alti gradinari, printre care Alice Martineau, o specialista in gradinarit englezoaica, adusa de Regina Maria in anii 1920. Palatul a fost proiectat si construit in stil villa rustica venetian de arh. Paul Gottereau in anii 1880, si continuat la cumpana dintre sec. 19 si 20 de Grigore Cerkez in neoromanesc, ca o faimoasa resedinta regala, acum sediul Presedintelui, constituind un alt punct de focus arhitectural al vestului Cotroceniului. Toata aceasta colectie de patrimoniu arhitectural de calitate bucurestean va asteapta sa o descoperiti, ca parte a acestei experiente culturale Case de Epoca.

Rezervari prin email la v.mandache@gmail.com sau folosind sectiunea de comentarii a acestui post. Data limita pentru inregistrare: vineri 1 September 20.00h. Va voi trimite un mesaj cu detaliile locului de intalnire dupa ce voi primi rezervarea. Minimum trei participanti, maximum zece. Daca sunt si nevorbitori de romana printre participanti, turul se va tine in engleza.

Astept sa ne intalnim la tur,

Valentin Mandache, istoric de arhitectura (tel: 0728323272)

Daca doriti sa aflati detalii de prima mana despre Palatul Cotroceni in perioada regala, a fost publicata in 2015 o excelenta carte album, cu titlul „Cotroceniul Regal” de Diana Mandache, Editura Curtea Veche, recenzata in revista 24Life

cw tour collage to use
Case de epoca si detalii arhitecturale in zona Cotroceni vest, Bucuresti. ©Valentin Mandache
Cotroceni West - map-001
Tur Valentin Mandache – istoric de arhitectura, in Cotroceni vest

***********************************************

Prin aceasta serie de articole periodice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati sau vindeti o proprietate de epoca, sa aflati date despre istoria acesteia si felul cum a fost construita, sau sa incepeti un proiect de reovare sau restaurare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta profesionala in aceasta directie. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Comentarii