Tur: Stilul Art Deco al cartierului Domenii

Domenii tour - text start Ro 750x600 ADragi cititori,

Va propun un tur dedicat arhitecturii de prima clasa in stil Art Deco a cartierului Domenii, ghidat de mine, Valentin Mandache, istoric de arhitectura, si deschis tututor dintre dumneavoastra care doriti sa aflati in profunzime despre identitatea culturala si arhitecturala a Bucurestiului, programat duminica 7 apriliie 2024, intre orele 11.30h – 13.30h.

Domenii este important ca reper arhitectural al Bucurestiului, relevat si de faptul ca a gazduit in trecut o parte din elita profesionala a orasului, compusa mai ales din functionari de rang mendiu si inalt ai Ministerului Agriculturii si Domeniilor Regale, de aici venind si denumirea cartierului, precum si piloti si ingineri lucrand la aeroportul si faimoasele atelierele aviatice interbelice din apropiere. Zona a fost construita intre inceputul anilor 1920 si sfarsitul anilor 1950, perioada ce a vazut o depresiune economica internationala, ridicarea extremei drepte, dictaturi, razboiul, invazia Sovietica, instaurarea comunismului si a stalinismului local. Frumusetea arhitecturii acestui colt al Bucurestiului, remarcabil creata in adversitati si vicistudini, este o extraordinara dovada a rezilientei spiritului uman, in general, si al comunitatii acestei zone, in particular. Cartierul Domenii a devenit astfel in mod esential o rezervatie arhitecturala Art Deco si Modernista pentru capitala Romaniei, in plus cuprinzand un numar de splendide case in stil neoromanesc si alte exemple de stiluri interbelice si imediat postbelice. Vom avea oportunitatea sa vedem si examinam edificii proiectate de nume importante din pleiada de arhitecti de mare talent ai interbelicului, precum Dimitrie Ionescu-Berechet, Alexandru Zamfiropol, Pandele Serbanescu sau Victor Asquini, ca sa citez cativa din multitudinea acelor creatori.

Domenii, este acum, judecand dupa regulamentele municipalitatii, o zona de protectie arhitecturala, cu toate acestea suferind deteriorari ireversibile din cauza celor ce intervin cu renovari neprofesioniste sau designuri arhitecturale ce desfigureaza caracterul acestei zone prestigioase. Exemple intacte de case si fragmente originale din cele pe care s-a intervenit deja ale acelei uimitoare arhitecturi interbelice asteapta sa fie descoperite, admirate si discutate in cadrul acestei excursii culturale.

Rezervari prin email la v.mandache@gmail.com sau folosind sectiunea de comentarii a acestui post. Va voi trimite un mesaj cu detaliile locului de intalnire dupa ce primesc rezervarea. Numarul de participanti este de minim trei, maximum zece. Daca sunt si participanti nevorbitori de romana, turul se va tine in engleza.

Astept sa ne intalnim la tur,

Valentin Mandache, istoric de arhitectura – tel: 0728323272

Domenii_tour-propect_colage
Stilul Art Deco al cartierului Domenii – tur arhitectural Valentin Mandache
Screenshot 2021-09-21 at 17.59.01
Tur architectural: stilul Art Deco al cartierului Domenii

***********************************************

Prin aceasta serie de articole periodice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati sau vindeti o proprietate de epoca, sa aflati date despre istoria acesteia si felul cum a fost construita, sau sa incepeti un proiect de reovare sau restaurare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta profesionala in aceasta directie. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Comentarii