Tur: zona Plantelor

Dragi cititori,

Doresc sa va invit la o plimbare arhitecturala in zona pitorestii strazi Plantelor, care se afla imediat la est de Mantuleasa. Aceasta este de un atractiv caracter rezidential, cu cladiri de valoare arhitecturala, bine prezentate, multe inconjurate de gradini eflorescente. Zona Plantelor este o mostra a cat de placut si stimulativ pentru creativitatea artistica si intelectuala a fost acest oras in perioadele La Belle Époque si interbelica.

Turul este programat pentru duminica 14 aprilie 2024, intre orele 11.30h – 13.30h. Aceasta excursie culturala poate fi de interes pentru oricare dintre dumneavoastra, localnic, sau aflat in vizita ca turist sau cu afaceri, care doreste sa inteleaga caracterul acestei metropole prin descoperirea si intelegerea fascinantei sale arhitecturi vechi.

Numele „Plantelor,” dat acestei strazi iconice, este un ecou al vremurilor La Belle Époque, cand casele Bucurestiului cu arhitectura lor faimoasa in stil Mic Paris si Art Nouveau, erau prevazute cu gradini ample, iar ferestrele aveau jardiniere pline de flori multicolore. Mediul natural local era astfel considerat mai sanatos decat in alte parti ale orasului, ceea ce a facut posibila si infiintarea unui sanatoriu, unde poetul Mihai Eminescu si-a petrecut ultimele zile din viata, in vara anului 1889. Caracterul verdant se pastreaza si astazi, imprimandu-se si locuintelor in stil neoromanesc sau Art Deco si Modernist, ridicate in special in perioada interbelica, devenind un fel de carte de vizita a intregii zone. Aici vom gasi marturii palpabile ale unui Bucuresti autentic, in incarnarea sa domestica, care indeamna sa ne imaginam cum ar fi aratat acest oras daca rasturnarile si distrugerile perioadelor comunista si post-comunista nu l-ar fi atins. O serie de case au inca pe fatada tablete de nume ale arhitectilor si constructorilor care le-au creat. Este o pleiada acolo: Baruch Zilberman, Marcel Locar or Ion Davidescu ca sa citez doar cativa, oferindu-ne oportunitatea de a discuta despre talentul si profesionalismul lor. Strazile sunt drepte, aliniate cu copaci, iar casele si alte edificii sunt in general la scara umana, ceea ce face turul o experienta placuta. Toata aceasta arhitectura istorica incantatoare, concentrata in zona Plantelor, va asteapta sa o descoperiti ca parte a experientei culturale „Case de Epoca.”

Rezervari prin email la v.mandache@gmail.com sau folosind sectiunea de comentarii a acestui post. Va voi trimite un mesaj cu detaliile locului de intalnire dupa primirea rezervarii. Numarul minim de participanti este de trei, maximum zece. Daca sunt si nevorbitori de romana, turul se va tine in engleza.

Astept sa ne intalnim la tur,

Valentin Mandache, istoric de arhitectura (tel: 0728323272)

Tur arhitectural Case de Epoca in zona Strada Plantelor, Bucuresti
Valentin Mandache, istoric de arhitectura – tur in zona Strada Plantelor, Bucuresti
Tur arhitectural Case de Epoca in zona Plantelor, Bucuresti
Valentin Mandache, istoric de arhitectura – tur in zona Strada Plantelor, Bucuresti

***********************************************

Prin aceasta serie de articole periodice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati sau vindeti o proprietate de epoca, sa aflati date despre istoria acesteia si felul cum a fost construita, sau sa incepeti un proiect de reovare sau restaurare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta profesionala in aceasta directie. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Comentarii