Fotomontaj cu motive florale de la biserica Stavropoleos

Fotomontaj cu splendide motive florale de sec. 18 de la biserica Stavropoleos din Bucuresti. (©Valentin Mandache)

Mica biserica Stavropoleos (se foloseste si numele mai romanizat de Stavropole/s), de la inceputul sec. 18, de arhitectura brancoveneasca care inmanuncheaza elemente bizantine, locale valahe, tipica regiunii ottoman balcanice, este probabil una din cele mai frumoase cladiri religioase din intreaga lume a bisericii rasaritene. Edificiul a fost o sursa principala de inspiratie pentru arhitectul Ion Micu, atunci cand el a initiat spre sfarsitul sec. 19 stilul neoromanesc, singurul ordin arhitectural original aparut in Romania.  Mincu, cu un talent extraordinar, a restaurat biserica intre 1904 – ’10, spre sfarsitul vietii sale, cand de asemenea a adaugat un chiostro/ curte colonatata si cladiri anexe (vezi aici un articol si scurt video despre acest subiect). Sunt impresionat peste masura, de fiecare data cand vizitez biserica, de motivele florale flamboaiante, pline de viata care decoreaza zidurile exterioare ale bisericii si curtii. Aceaste emotii m-au determinat sa alcatuiesc fotomontajul de mai sus si sa incerc astfel sa fac si mai cunoscut lumii, prin intermediul articolului de fata pe internet, minunata panoplie florala care salasuieste in inima Bucurestiului. Decoratia curtii a fost creata de Mincu si contine o frumoasa redare, cu o excelenta impresie de spatialitate, a doua motive florale din registrul decorativ al bisericii (vazute pe colajul de mai sus pe randul de sus in centru si coltul din dreapta).

***********************************************
Prin aceasta serie de imagini zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

2 gânduri despre „Fotomontaj cu motive florale de la biserica Stavropoleos

  • Sunt foarte frumoase aceste flori! Culorile, simbolistica, limbajul lor transmit un mesaj optimist, luminos, creativ. Va marturisesc ca de dimineata am vazut cu placuta surprindere un castan ce facuse a doua oara flori acum, in prag de septembrie. Sunt de aceea, cu atat mai incantata sa descopar ca si florile lui Mincu au prins din nou viata azi, pe blogul „Case de epoca”. Este o fericita coincidenta!

    Apreciază

    • Aceste motive florale atat de luxuriante, ma duc cu gandul la climatul de pe vremurile branovenesti, care de buna seama erau probabil cu mult mai mult caracter decat acum, dovada intensitatea coloritului si amploarea foilajului acestor flori. Cu siguranta erau mult mai mule cazuri de twice season blossoming in acele vremuri 🙂 VM

      Apreciază

Comentarii