Casa in stil neoromanesc vernacular

Casa in stil neoromanesc vernacular, datand de la inceputul anilor 1920, Buzau.(©Valentin Mandache)

Am gasit aceasta pitoreasca casa provinciala, realizata de mesteri locali, in orasul Buzau. Cladirea prezinta o mixtura de stiluri redate intr-un mod vernacular, unde cel mai evident ordin este cel neoromanesc, prin feresterele masive in arc frant sau medalioanele de pe arhitrava. Casa contine de asemenea caracterisitci care puncteaza spre ceea ce eu denumesc stilul Micul Paris, popular in epoca Fin de Siècle in intreaga Romanie de atunci, reprezentand o suava sinteza de stiluri istoriciste frantuzesti de sec. 19, interpretate provincial in Romania, cu elemente decorative de sorginte balcanic-otomana. Acestea sunt evindente in acest caz in cadrul lucraturii lemnariei streasinii sau colturile de piatra/caramida aparenta ale cladirii (denumite „quoin” in limbaj arhitectural). Interpretarea vernaculara a stilurilor arhitecturale consacrate se intalneste frecvent in orasele provinciale ale Romaniei, unde arhitectii profesionisti erau mai rari sau prea scumpi pentru localnici, si de aceea multe case erau proiectate si construite competent de mesteri talentati. Am documentat, intr-un articol publicat mai devreme, alte cateva asmenea remarcabile exemple care le-am gasit in Targoviste: click aici pentru acess la acel articol.

***********************************************
Prin aceasta serie de articole zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Comentarii