Motiv solar sau al reflectorului de scena in design-ul unei usi Art Deco?

Motiv solar sau abstractizarea unui reflector de scena in design-ul unei usi in stil Art Deco datand de la sfarsitul anilor 1930 din zona Romana, Bucuresti. (©Valentin Mandache)

Trebuie sa spun ca m-am gandit ceva vreme la semnificatia motivului Art Deco incorporat in designul usii de apartament de bloc din fotografia de mai sus, fiind de vederea ca este ori o buna reprezentare de motiv solar sau o abstractie a reflectorului de scena/ cinema, care este frecvent reprezentat in creatiile stilului Art Deco. Inalta calitate a design-ului este amplificata de materialul de fier forjat fin lucrat, care a rezistat atator vicisitudini si lipsei de intretinere de-a lungul decadelor de comunism si post-comunism in Romania.

***********************************************
Prin aceasta serie de articole zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

2 gânduri despre „Motiv solar sau al reflectorului de scena in design-ul unei usi Art Deco?

  • Design-ul acestei usi are in el ceva fascinant. Desigur, este vorba de un motiv solar ori de o abstractizare a reflectorului de scena. Si totusi, pentru ca imi place sa vad dincolo de evidente, aceasta imagine m-a dus cu gandul la stilul bijuteriilor Art Deco – cercei lungi si bogati, o bratara in genul unui sirag de margele, infasurata de mai multe ori pe o mare portiune a bratului. Mai mult, in minte mi-a aparut, privind design-ul acestei usi, un poster Art Deco, intitulat La Belle Personne, infatisand o femeie din epoca Art Deco, ce poarta podoabe in genul celor descrise mai sus.

    Apreciază

Comentarii