Canopiile vitrate in stil Art Deco ale Bucurestiului

Capitala in timpul anilor prosperi de la mijlocul si din a doua parte a anilor 1930, cand Romania a beneficiat din importantele sale exporturi de petrol, se putea mandri cu o serie de suberb proiectate edificii de hotel si cladiri prestigioase de apartamente in stil Art Deco, care aveau intrarile impodobite cu impresionante canopii vitrate. Acestea erau noaptea feeric iluminate din interior cu becuri multicolore, dand impresia impreuna cu nenumaratele reclame de neon de la acea vreme, unei metropole moderne, plina de incredere in viitorul sau. Din pacate toate aceste frumoase realizari au fost pulverizate de cel de al Doilea Razboi Mondial, o extrem de dura dictatura comunista ce a durat aproape cinci decade si de ultimii doua zeci de ani de tranzitie haotica spre o economie de piata. In ciuda premiselor acestea deloc promitatoare, am reusit sa gasesc, in timpul muncii mele de teren in Bucuresti, cateva din ultimile canopii vitrate in stil Art Deco ce mai supravietuiesc, acum ignorate, intr-o stare delapidata, sau in procesul de a fi demolate. M-a impresionat faptul ca inca mai reusesc sa transmita ceva, ca un fel de „radiatie de fond”, din extraordinara efervescenta a modernitatii interbelice care percola atunci acest colt al Balcanilor.

Prima imagine de mai jos arata ceea ce este probabil cea mai bine pastrata canopie vitrata a Bucurestiului, care adorna fostul Hotel Stanoiu (numit Negoiu in perioada comunista), proiectat de arhitectul Arghir Culina la mijlocul anilor 1930, acum gazduind birourile unei companii de asigurari.

Canopie vitrata in stil Art Deco, fostul Hotel Stanoiu, proiectat la mijlocul anilor 1930 de arh. Arghir Culina, Bucuresti (©Valentin Mandache)

Urmatoarele doua fotografii prezinta o canopie vitrata in stil Art Deco ce a fost fixata in anii ’30 pe intrarea unei cladiri din perioada de la Fin de Siècle (un hotel probabil) de pe strada Lipscani. Fotografia de detaliu de mai jos arata bucati de geam ce compuneau canopia, care la randul lor erau decorate cu fine motive Art Deco.

Canopie vitrata in stil Art Deco datand de la mijlocul anilor 1930, Str. Lipscani, Bucuresti (©Valentin Mandache)
Detaliu de canopie vitrata in stil Art Deco datand de la mijlocul anilor 1930, Str. Lipscani, Bucuresti (©Valentin Mandache)

Urmatoarele doua fotografii detaliaza o canopie vitrata in stil Art Deco care impodobeste intrarea Hotelului Dunarea, cladire acum parasita si lasata sa se prabuseasca, probabil intentionata de proprietarii acesteia pentru demolare in vederea eliberari terenului de sub ea pentru un alt nou si neimaginativ proiect imobiliar corupt bucurestean.

Canopie vitrata de usa in stil Art Deco, Hotel Dunarea, construit la mijlocul anilor 1930, zona Gara de Nord, Bucuresti (©Valentin Mandache)
Canopie vitrata de usa in stil Art Deco, Hotel Dunarea, construit la mijlocul anilor 1930, zona Gara de Nord, Bucuresti (©Valentin Mandache)

Ultimile doua fotografii detaliaza ramasitile unei canopii ce impodobeste intrarea unui prestigios (in anii ’30 nu acum!) bloc de apartamente din centrul orasului. Ansamblul de intrare este intr-o stare destul de buna de conservare si poate fi restaurat cu usurinta, daca bine-inteles exista vointa, expertiza si finantele necesare unei asemenea actiuni. Din pacate toate aceste ingrediente lipsesc in Bucurestiul si Romania celei de a doua decade a secolului 21, iar cladirea de epoca de fata (ca de altfel mule altele ca ea) este incet desfigurata si barbarizata de catre proprii ei locatari in lucrari de renovare si ‘imbunatatiri’ facute tipic de  oameni lipsiti de cultura si ignoranti cu privire la identitatea lor arhitecturala (cum sunt majoritatea bucurestenilor contemporani).

Canopie vitrata in stil Art Deco, cladire de apartamente de la sfarsitul anilor 1930, zona Brezoianu, Bucuresti (©Valentin Mandache)
Canopie vitrata in stil Art Deco, cladire de apartamente de la sfarsitul anilor 1930, zona Brezoianu, Bucuresti (©Valentin Mandache)

***********************************************

Prin aceasta serie de articole zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati sau vindeti o proprietate de epoca, sa aflati date despre istoria acesteia si felul cum a fost construita, sau sa incepeti un proiect de reovare sau restaurare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta profesionala in aceasta directie. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

2 gânduri despre „Canopiile vitrate in stil Art Deco ale Bucurestiului

  • Felicitari pentru aceasta postare, ati realizat o selectie minunata!

    M-am intrebat de multe ori daca au existat si in Bucuresti acele canopii vitrate specifice stilului Art Deco si daca mai pot vazute si astazi – ei bine, iata ca mi-ati raspuns la aceasta intrebare. Pacat ca trecatorii grabiti le observa rareori, pentru ca ele raman adevarate bijuterii ale stilului. Imi inchipui cum aratau noi si luminate, in intreaga lor splendoare – cred ca era o imagine spectaculara!

    Apreciază

    • Bucurestiul Art Deco avea in opinia mea toate atributele unui oras prosper din Mid-West-ul Statelor Unite. Eu il compar cu Tulsa, Oklahoma, oras care a prosperat din petrol de asemenea in anii ’20-’30, pe care l-am vizitat si care este impanzit de cladiri Art Deco, dar spre deosebire de capitala Romaniei, bine pastrate. VM

      Apreciază

Comentarii