De la conac la primarie si inapoi la conac

Un conac datand de la inceputul sec. 20, construit de catre boierul/ latifundiarul local, intr-un stil arhitectural posibil neoclasic, pentru a fi folosit ca rezidenta la tara si sediu administrativ al fermei de atunci. Judetul Olt. (©Valentin Mandache)

Conacul din imaginea de mai sus a fost confiscat de regimul comunist la sfarsitul anilor 1940 si folosit ca primarie pana in anii 1990 cand a fost retrocedat descendetilor proprietarilor interbelici, iar acum ca rezultat al recentei bule imobiliare si a imaturitatii pietei este? (era) de vanzare  pentru o suma exorbitanta, mult mai mare decat pentru proprietati de epoca de imens mai buna calitate din sudul Frantei sau Toscana, lasata sa se deterioreze si practic de neatins de cei  care au dorinta de a restaura/ renova astfel de proprietati. Aceasta este din pacate traiectoria urmata de multe dintre casele de epoca ale Romaniei.

***********************************************

Prin aceasta serie de imagini zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

3 gânduri despre „De la conac la primarie si inapoi la conac

 • Trebuie sa vizitati Oltenia…O abundenta extraordinara de conace, lucraturi absolut uluitoare, o bogatie de stiluri. Din pacate, 99% au fost distruse de fostul regim, transformate fiind in mare majoritate, in IAS-uri, sedii de CAP-uri sau altele asemenea. Nici nu stiu daca le mai apucati.
  Dupa prima vandalizare, a urmat cea de a doua, inceputa in anii ’90, infinit mai distrugatoare. Tiganii au reusit in doar cativa ani sa le aduca aproape de stadiul de demolare. Mult mai rapid decat cei 50 de ani de comunism.

  Apreciază

  • Sunt convins ca reprezentanti fara educatie, speculantii si iresponsabili din toate grupurile etnice, care ii cuprinde si pe romani, nu numai tiganii, au pus umarul la distrugerea patrimoniului arhitectural in ultimile doua decade. Lipsa de cultura si lacomia sunt universale si oarbe la etnicitate! VM

   Apreciază

 • conacul este din com.gusoeni,jud valcea..apropo. Si intr-adevar a fost cumparat de fostul primar si lasat de izbeliste. Pacat.. se putea restaura in mare parte

  Apreciază

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s