Usa in stil Art Nouveau provincial din Targoviste cu motiv de scaun Mackintosh

Usa de design provincial din anii 1900 in stil Art Nouveau din Targoviste. (©Valentin Mandache)

Targoviste este vechea capitala medievala a principatului Valahia, situata la 80 de km nord vest de Bucuresti. Numele orasului, un cuvant din limba romana veche, arata in mod evident caracterul economic de piata de schimb al asezarii inca din evul mediu pana in perioada moderna. Orasul era, la cumpana dintre sec. 19 si sec. 20, o foarte pitoreasca urbe, mandra de mostenirea sa istorica si de prestigiul dat de statutul de fosta capitala a principatului. Stilul Art Nouveau a avut un impact ce poate fi obervat in arhitectura unor cladiri din centru sau in forma national romantica a stilului neoromanesc timpuriu. Usa de mai sus impodobeste intrarea laterala a unei frumoase case Art Nouveau cu elemente neoromanesti din centrul orasului. Ce m-a frapat cel mai tare la acest design cu caracter evident provincial, a fost motivul decorativ care aduce cu speteaza unui scaun Mackintosh, anume faimosul scaun numit „Argyle chair„, cu tetiera ovala, proiectat de designerul scotian Charles Rennie Mackintosh la sfarsitul sec. 19. Usa aceasta romaneasca ar putea data din anii 1900, cu reparatiile mai mult sau mai putin radicale ulterioare, si arata posibila difuzine acestui motiv intr-o forma apropiata de vernacular tocmai in acest colt al Europei. Usa ar putea fi de asmenea o adaugire mai recenta in ton cu celelalte elemente Art Nouveau ale cladirii. O datare la propriu poate fi desigur confirmata numai prin cercetarea documentelor de arhiva.

**********************************************
Prin aceasta serie de articole zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

**********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Comentarii

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s