Utilitiati stradale si casa in stil Art Deco

In vremurile „rasunatorilor” ani 1920 („the roaring ’20s”) si in a doua parte a anilor ’30, dupa Marea Depresiune Economica, Bucurestiul a cunoscut un rapid proces de expansiune in teritoriu. Acea este perioada cand primul masterplan de dezvoltare urbana a capitalei a fost elaborat si aprobat, care inca in mare parte este urmat si astazi. Arhitectura noilor locuinte si edificii publice ridicate atunci era de obicei Art Deco sau neoromaneasca.

Am gasit intr-una din zilele mele de teren in zona Kiseleff o interesanta strada secundara construita in acea perioada, unde am putut discerne evolutia sa, de la amplasarea utilitatilor stradale, urmata de constructia caselor pe parcelele de teren ce aliniau strada. Fotografia de mai jos arata un capac de canal datand din 1927, inscriptionat cu numele uzinelor de apa – canal ale orasului, produs de o fabrica din Sibiu, pe atunci de mai putin de o decada in cadrul Romaniei interbelice. Acest artefact indica cu un bun grad de acuratete perioada cand strada a fost construita si dotata cu utilitatile necesare.

Utilitati stradale si casa Art Deco, zona Kiseleff, Bucuresti (©Valentin Mandache)

Anul inscriptionat pe capacul de canal corespunde cu inceputurile erei arhitecturii Art Deco in Bucuresti, un stil oglindit clar in cel al multor case constuite in anii urmatori canalului pe acea strada, dupa cum este si interesantul exemplu de locuinta din fotografiile urmatoare.

Utilitati stradale si casa Art Deco, zona Kiseleff, Bucuresti (©Valentin Mandache)

Aceasa casa in stil Art Deco a fost probabil ridicata in jurul anului 1930, judecand dupa tipologia sa, tehnologia si materialele de constructie si ornamentatie.

Utilitati stradale si casa Art Deco, zona Kiseleff, Bucuresti (©Valentin Mandache)

Casa este impodobita cu un frumos panou Art Deco continand motive de flori si vegetatie luxurianta, raze de soare izbcnind prin desis, impreuna cu curcubee. Imi place cum curcubeele sunt marcate cu simboluri de fulgere, sugerand furtunile Marilor Sudului, un taram mirific ce incanta pe romanii interbelici, locuitorii unei latitudini cu ierni de multe ori siberiene.

Utilitati stradale si casa Art Deco, zona Kiseleff, Bucuresti (©Valentin Mandache)

Casa este adornata de asemenea cu un frumos disc etnografic solar in opt raze, inspirat din registrul arhitecturii neoromanesti, redat in acest caz intr-o atractiva maniera Art Deco.

***********************************************

Prin aceasta serie de articole periodice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati sau vindeti o proprietate de epoca, sa aflati date despre istoria acesteia si felul cum a fost construita, sau sa incepeti un proiect de reovare sau restaurare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta profesionala in aceasta directie. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

2 gânduri despre „Utilitiati stradale si casa in stil Art Deco

  • Pastrarea si punerea in valoare a unor „vestigii” cum este capacul de canal dn fotografie ori cum au fost placa de pe casa „asigurata” sau inscriptia de la intrarea intr-un imobil din strada Campineanu, prezentate de dvs. in alte ocazii, sunt elemente vitale pentru identitatea oricarui oras. In ceea ce priveste panoul Art Deco, asociez delicatetea, dar si aerul sau modern cu imaginea sticlelor de parfum Art Deco create de Rene Lalique.

    Apreciază

    • Aceste design-uri Art Deco ce se gasesc pe nenumaratele panouri pe cladirile din anii ’30 ai Bucurestiului ar putea fi o sursa de inspirate fenomenala pentru designerii din diverse domenii de astazi, dar dupa cate stiu absolut nimeni nu se inspira din asa ceva. VM

      Apreciază

Comentarii