Clopot de oi cu marca Imperiului Otoman, din Casota, jud. Buzau

Ottoman period sheep bell from Casota, Buzau county
Clopot de oaie cu marca Imperiului Otoman, din zona Casota, jud. Buzau, photo: Valentin Mandache

Intr-una din vizitele mele recente la conacul Casota, jud Buzau, Moray Letham, proprietarul si restauratorul acestui monument arhitectural, mi-a aratat intereantul clopot de oaie de mai sus, care e marcat in partea sa superioara de o semiluna ce imbratiseaza o stea, simbolul Imperiului Otoman, ce odata a dominat aceste parti ale sud estului european. Moray l-a achizionat de la unul din taranii din zona. I-am facut o fotografie pe fundalul a doua obiecte de antichitati franceze de sec. 19, un leu de piatra artificiala si couter top-ul unui dulap, care sunt intentionate sa mobileze conacul restaurat, ce e in stil neo-renascentist francez.

Este destul de greu de datat, cand a fost fabricat, pentru ca Imperiul Otoman nu mai este stapanul efectiv in aceasta regiune din a sasea decada a sec. 19. Urmand acest rationament, este posibil ca artefactul sa fi fost produs in aceste parti nu cu mult inainte sau in jurul acelui timp. In opina mea clopotul e de o data mai recenta, poate un import din Bulgaria vecina, care a ramas o provincie otomana pana in anii 1870 si si-a castigat independenta in 1908. Ciobanii romani din zona se duceau cateodata in Bulgaria pentru negot cu produsele lor. La fel, negustori si ciobani bulgari veneau peste Dunare in Romania si de aici mai departe cu produsele lor. Astfel clopotul putea fi adus de cineva in acel proces de schimb. Mai este inca o posibilitate, privind originea si data acestei piese de istorie, daca tinem cont ca guvernul roman a asezat un mare numar de aromani in sudul Romaniei in ultimile decade ale sec. 19, pana la Primul Razboi Mondial. Acest clopot ar fi putut foarte bine proveni de la una din familiile de aromani, care l-au adus aici impreuna cu turmele lor, profesia lor traditionala fiind oieritul, venind din vechile locuri de bastina in inima Peninsulei Balcanice de sub stapanire otomana si ale natiunilor moderne nou constituite de acolo.

Oricare ar fi originea acestui clopot de oaie, reprezinta un testamen tangibil al istoriei recente a acestor locuri, a legaturilor culturale si economice ale popoarelor balcanice, care sunt asa de obscurate acum de granite nationale, istorii nationale sanctionate oficial si viziuni nationaliste ale trecutului, care ca o regula sunt rupte si departate de realitatile locale.

***********************************************

Prin aceasta serie de articole periodice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati sau vindeti o proprietate de epoca, sa aflati date despre istoria acesteia si felul cum a fost construita, sau sa incepeti un proiect de reovare sau restaurare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta profesionala in aceasta directie. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s