Imaginea zilei 28-nov-09: “Regula de trei” a stilului Art Deco

Ornamentaţii de faţadă în stil Art Deco, grupate conform „regulii de trei”. Bucureşti, zona centrală (©Valentin Mandache)

Regula de trei, conform căreia elementele decorative se repetă în grupuri de câte trei, este utilizată cu predilecţie în arhitectura şi artele vizuale din cadrul stilului Art Deco. Ea este inspirată din arta egipteană antică, în vogă în impetuoşii ani 1920 (a se vedea, de exemplu, impactul cultural uriaş din epocă, în urma descoperirii mormântului faraonului Tutankamon), sursă de inspiraţie importantă pentru mişcarea Art Deco. Imaginea de mai sus este un exemplu excelent, cu ornamente de faţadă Art Deco, grupate conform „regulii de trei”, aparţinând unei clădiri frumoase, dar prost întreţinută (proprietarii au înlocuit ramele originale ale ferestrelor cu cadre din termopan), din centrul Bucureştiului. Aceasta este, din păcate, situaţia majorităţii caselor de epocă din capitala României, care suferă consecinţele unei explozii imobiliare în care primează rapacitatea şi prostul-gust – fenomen care, în sfârşit, a început să dea semne de oboseală în ultimul timp.

©Valentin Mandache. Utilizarea neautorizata si/sau reproducerea acestui material fara permisiunea expresa, in scris, a autorului acestui blog este strict interzisa.

Traducere din limba engleza de Mihaela Mihaila (originea articolului: http://wp.me/pFpRa-KB).

***********************************************

Prin aceasta serie de imagini zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epocă din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din aceasta tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Comentarii