Imaginea zilei 23-ian-10: Curtea bisericii Stavropoleos

Curtea bisericii Stavropoles, una din creatiile arhitectului Ion Mincu, initiatorul stilului neoromanesc, emanand o atmosfera de pace si serenitate in mijlocul centrului agitat al Bucurestiului. (©Valentin Mandache)

Mica biserica Stavropoleos, pronuntata si Stavropole/s, din centrul Bucurestiului a fost restaurata intre 1904 – ’10 de catre remarcabilul arhitect Ion Mincu, initiatorul stilului neoromanesc. El a proiectat si curtea interioara a bisericii, din fotografia de mai sus pe care am facut-o intr-una din pauzele de ninsoare din iarna aceasta, care este o minunata opera arhitecturala realizata intr-un spatiu foarte limitat, in care sunt inmanunchiate multe din conceptele si ideile sale definind stilul neoromanesc, pe care le-a dezvoltat incepand cu anii 1880. De la schitele si creatiile initale ale lui Ion Mincu, stilul neoromanesc a avut o evolutie fascinanta in faze distincte si pe diferite directii pana la declinul acestuia in anii 1940. Curtea bisericii Stavropoles este astfel o excelenta enciclopedie pentru oricine interesat in studiul sau numai sa admire acest stil arhitectural unic, in faza lui initiala.

***********************************************

Prin aceasta serie de imagini zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Comentarii