O splendida vila neoromaneasca de Toma T Socolescu in Campina

Vila in stil neoromanesc, proiectata de arh. Toma T Socolescu in 1934, Campina. (©Valentin Mandache)

In decada dintre mijlocul anilor 1920 si 1930, stilul arhitectural neo-romanesc a atins apogeul sau creativ si de popularitate. Unul dintre cei mai cunoscuti si capabili arhitecti care a marcat cu talentul si creativitatea sa perioada, a fost Toma T Socolescu, cel mai stralucit reprezentant al unei faimoase familii de arhitecti romani. Casa de mai sus, cu toate ca nu este deosebit de mare, constitue in opinia mea una din cele mai fine creatii ale sale, care este de asemenea excelent pastrata. Se afla in Campina, un oras care isi trage prosperitatea din industria petroliera, foarte aproape de o alta casa deosebita care am documentat-o intr-un articol recent (un remarcabil design modernist, unde am ipotetizat, bazat pe informatiile celor care locuiesc in zona, ca a fost proiectata de un arhitect al Wehrmacht-ului in timpul razboiului). Demn de remarcat in acest exemplu este foarte decoratul ansamblu de intrare a casei (usa, braul stuco care o inconjoara si umbrarul cu motive taranesti sculptate in lemn). De asmenea merita mentionat balconul terasa de la nivelul gradinii casei. Terasa este dominata de un scut cu monograma familiei „NP” care decoreaza cheia de bolta a arcului usii. As mai vrea sa punctez si incantatoarea veranda de la etaj prevazuta cu stalpi de lemn incrustati, care sustin un acopoeris de forma stilizata a unui clopot de biserica, modelat de catre arhitect din exemple de acest fel din arhitectura de biserica medievala-tarzie din Valahia. Acoperisul este incoronat de o finiala tipic neoromaneasca. Cand am facut fotografiile, am avut ocazia sa discut cu proprietarul acestei case, o domana in varsta, care mi-a dat o multime de informatii despre designer si anul constructiei (1934). Dansa a mentionat conditiile grele carora a trebuit sa le faca fata in timpul lungilor decade ale regimului comunist pentru a mentine in buna stare acest edificiu, cand o parte din proprietate a fost folosita de garnizoana locala pentru cazare. Am mai fost informat despre recenta restaurare si renovare, care a fost efectuata sub atenta ei supraveghere pentru a pastra cat mai mult posibil din detaliile si structurile vechii cladiri. In opinia mea, aceast proprietar isi defineste in mod evident identitatea prin casa de epoca pe care o detine, sentiment care este in mare deficit printre majoritatea celorlalti proprietari de case de patrimoniu. Fotomontajul de mai sus si show-ul de diapozitive de dupa text sunt cateva imagini care redau doar o mica fractiune a frumusetii si serenitatii acelei case deosebite, proiectate din unul dintre cei mai buni arhitecti ai stilul neoromanesc.

Această prezentare necesită JavaScript.

***********************************************
Prin aceasta serie de articole zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

10 gânduri despre „O splendida vila neoromaneasca de Toma T Socolescu in Campina

  • Am început ziua cu un imens zâmbet. Este armonie arhitecturală la superlativ. Marchiza este uriaşă în comparaţie cu mărirea casei dar astfel îi dă monumentalitate. Foişorul cu coloane – o minunată trimitere la vechile cule olteneşti. Iar pe partea mai practică, cred ca o dimineaţă la cafea acolo sus trebuie să fie de vis…

    Apreciază

    • Sunt de acord cu tine, arhitectura trebuie sa furnizeze si comfort pe langa estetica. O ampla gradina si spatiu/ teren in jurul casei este absolut necesar pentru a asigura acest deziderat. Am vazut ca in Campina asa ceva exista la multe asemenea case, sporindu-le si mai mult valoarea vizuala si arhitecturala. In Bucuresti, unde foarte multe case cu arhitectura absolut deosebita nu au nici un fel de gradina in jurul lor, sunt dezvantajate imens si diminuate fatal in impactul lor viziual. Pe viitor orasul trebuie sa se dezvlote in teritoriu, spre Ilfov si nu sa tot demoleze si recicleze arhitectura vechiului centru, nu se castiga nimic inghesuindu-se cu cladiri noi intr-un spatiu atat de ingust ca cel cistoric delimitat de sos Stefan cel Mare, trebuie mers spre Snagov si Gherghita! VM

      Apreciază

  • Domnule Mandache dati-mi domnule ,va rog frumos,si mie pontul realizarii acestui slide in care va introduceti pozele.M-au uitat un pic si la sursa paginii ,am motolit un pic de la tastura dar nu-mi iese de nici un fel.Multumesc frumos.Spor mare ! Ca intotdeauna articole de nota 10.Complimenti!

    Apreciază

    • Este o facilitate a WordPress-ului, platforma si gazduitorul site-ului. Se introduc in post ca orice fotografie, ducandu-va la Media, adugati toate fotografiile la un loc, salvati, iar la optiuni apsati „Slide” sau slideshow button, iar acestea apar in post. VM

      Apreciază

  • Buna seara !
    Imi place copertina rotunda de deasupra usii..Cu aceeasi copertina , in Ploies , am vazut doua case, fara cerdacul de la etaj, insa .
    Ar putea fi tot ale D-lui Socoescu..

    Apreciază

    • Copertina este remarcabila intr-adevar, dar nu este in sine un element diagnostic pentru indentificarea arhitectului. Copertina arcuita este inspirata din cea a usilor de biserica in special din Oltenia, dar care se gasesc in toata lumea ortodoxa practic. Se intalneste relativ des in arhitectura neo-romaneasca cum ar fi usa aceasta: http://historo.wordpress.com/2009/11/05/daily-picture-5-nov-09/ Arhitectul se poate identifica de obicei prin micile detalii stilistice proprii lui/ ei si de asemenea aspectul de ansamblu al unei cladiri, acestia avand tendinta de a folosi anumite teme predilecte, etc. VM

      Apreciază

  • Bravo! Une belle contribution à la culture et à l’histoire roumaine.
    J’espère, au nom de la famille Socolescu que cette demeure vivra encore de très nombreuses années!
    Cordialement,
    Christophe Brajon.

    Apreciază

Comentarii