Usa metalica in stil Art Deco

Usa in stil Art Deco de la intrarea unui bloc din anii 1930. Zona Cantemir, Bucuresti. (©Valentin Mandache)

Bine proportionata usa in stil Art Deco din fotografiia de mai sus, cu designul ei abstract, in maniera cubista, si cu reflectiile severe ale metalului din care este facuta, transmite cu putere aerul de incredere al erei mecanizarii si inovatiilor tehnologice din cadrul mediului economic al perioadei interbelice- atmosfera in care stilurile Art Deco si Modernist au aparut si dezvoltat. Imi place foarte mult felul cum aceasta usa inca mai poate face o elocventa impresie de prospetime si vigoare oricui ii pasa sa o priveasca (am gasit-o la un bloc aproape in ruine datand de la mijlocul anilor 1930), cu toate ca are acum o varsta venerabila si nu a fost aproape deloc ingrijita in ultimii saptezeci de ani, o dovada a calitatii materialelor folosite si talentului celor care au realizat-o la vremea acea.

**********************************************
Prin aceasta serie de articole zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

**********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

5 gânduri despre „Usa metalica in stil Art Deco

 • Mie, aceste decoratii pe care le numesc si eu art deco, imi par mai putin inspirate din curentul art-deco clasic(1925-1933) cat inspirate din limbajul grafic CUBIST. Si ma refer mai ales la usile si alte decoratii construite dupa 1935-36. Desi nu stiu daca exista acest curent in arhitectura sau e „bagat” in numele generic de „modernism”.

  Apreciază

  • Art Deco-ul cuprinde ca orice curent amplu dezvoltat multe tendinte, de la cel decorativ la cel cu teme neoclasice pana la modernist, iar aici ar putea fi incadrat design-ul acestei usi. Eu in general ma feresc de termenul „cubist” in arhitectura, fiind mai mult un curent in arte grafice. Philip Wilkinson defineste stilul cubist in arhitectura ca ceva relativ exotic, fiind mai ales reprezentat de arhitecti si cladiri din ’10s din Cehia, deci pe o arie relativ restransa. VM

   Apreciază

 • Bna dimineata! M-ar interesa daca aveti si stiti dimensiunile usei: inaltimi, latimi…grosimi…alaturi de orice alt detaliu pe care il aveti referitor la aceasta usa. Sau dak aveti la o alta usa din metal mai multe informatii, v-as fi recunoscatoare daca m-ati putea ajuta. Eu sunt stundenta la Fac de Arhitectura Ion Mincu din Bucuresti, si as dori in principiu sa fac revelul acestei usi pentru cursul de Technologia metalelor. Va multumesc anticipiat. Irina.

  Apreciază

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s