Un magnific panou decorativ in stil neoromanesc reprezentand “Pomul Vietii”

Decoratii de fereastra in stil neoromanesc, zona Piata Romana, Bucuresti. (©Valentin Mandache)

Am fost de-a dreptul inmarmurit de admiratie cand am intalnit prima oara splendidul panou decorativ de fereastra din fotografia de mai sus, parte a elaboratei ornamentatii a unei case in stil neoromanesc datand de la sfarsitul anilor 1920 – inceputul anilor 1930 dintr-o zona centrala a Bucurestiului. Inca este destul de bine conservat, cu exceptia partii superioare a ecranului reticular al ferestrei, care a fost probabil spart in ultima decada de catre proprietari ignoranti pentru a face loc conductelor de la aparatele de aer conditionat, o rana care este oricum reparabila. Panoul este de fapt o compozitie complexa de simboluri, inspirate din bogata mitologie romaneasca de sorginte bisericeasca si taraneasca, aranjate impreuna intr-o successiune de metafore care se desfasoara in cadrul temei pomului vietii. Pot detecta acolo motivul originii vietii in ghiveciul reprezentat in cadrul sectorului de baza, care este asezat pe trei graunte (Trinitatea) din care a izvorat viata ca o vita de vie incarcata de roade. Sectorul de mijloc contine o reprezentare a cailor intricate ale vietii simbolizate de cele doua benzi decorative ale catului ferestrei care ilustreaza ne-intreruptele infruntari maniheice dintre fortele binelui (intruchipate de vulturul protector) si raului (simbolizate de dragoni). Intalnirile si confruntarile acestora sunt intrerupte la intervale regulate de medalioane ornate continand simbolul crucii, care epitomizeaza momentele de pace si echilibru in viata. Sectorul superior al panoului este o reprezentare a Gradinii Domnului, unde doi pauni, atributele frumusetii si pacii, se hranesc dintr-o cupa plina de fructe, sustinuta de o cruce cu traversa dubla care in imaginistica bizantina/ ortodoxa este simbolul triumfului lui Cristos, deci al vietii, asupra mortii. Cele trei sectoare formeaza astfel impreuna o unica si plina de intelesuri reprezentare a pomului vietii care imprima personalitate intregii arhitecturi a casei. Aceasta minunata compozitie mai cuprinde desigur multe alte simboluri care merita mult mai mult spatiu scris pentru a fi explicate, cum este de exemplu simbolul funiei de pe marginea ecranului reticular al ferestrei, simbolizand infinitatea, etc. Intregul panou este un superb design in stil neoromanesc, care a gasit in mitologia si arta bisericeasca si taraneasca o extraordinar de bogata sursa de inspiratie. ©Valentin Mandache

***********************************************

I endeavor through this series of daily articles to inspire appreciation of the historic houses of Romania, a virtually undiscovered, but fascinating chapter of European architectural history and heritage.

***********************************************

If you plan acquiring a historic property in Romania or start a renovation project, I would be delighted to advice you in sourcing the property, specialist research, planning permissions, restoration project management, etc. To discuss your particular plan please see my contact details in the Contact page of this weblog.

3 gânduri despre „Un magnific panou decorativ in stil neoromanesc reprezentand “Pomul Vietii”

  • Fabulos acest panou! Tot ce tine de el arata o arhitectura de calitate: incepand de la plansa arhitectului si sfarsind cu materialele de calitate puse in opera. De asemnea, interpretarea ampla si corecta pe care o faceti are un dublu rol: evidentiaza subtilitatile unui popor arhaic, dar si arata cultura fina a arhitectilor vremii. Probabil ca un turist occidental ceva mai cultivat ar fi uimit de traditiile inca vii din satele noastre, dar pe cale de disparitie.

    Apreciază

  • Am gasit ceva asemanator (din pct. meu de vedere mai complex si mai frumos ca acesta) la o casa scoasa la mezat pe un site’ de imobiliare. Nu stiu daca ati mai postat acel panou pe care il veti vedea in imaginea de mai jos, dar ca un fan al blogului dvs, am considerat ca este bine sa va anunt pt. ca mi se pare unul foare reusit iar cand aveti timp, sa il fotografiati si sa il adaugati pe acest frumos blog. Nu luati in seama pretul vilei care este exagerat. Pe langa asta am un dubiu in ceea ce priveste stilul casei care este clasat ca fiind bizantin de agentia respectiva. Aveti mai jos un link cu ea (adresa, poze, etc.)!
    http://www.imopedia.ro/anunt/vila-in-bucuresti-dacia-375RUN1226.html

    Apreciază

    • Mersi pentru semnalare privind vanzarea casei. Sunt destul de cert ca este cladirea in care e gazduita biblioteca ambasadei Statelor Unite. Am fotografiat-o destul de putin pt ca am fost vexat de faptul ca paza m-a legitimat tot timpul (ce-i drept au fost politicosi, dar deranjant oricum). Poate daca este de vanzare, americanii au evacuat cladirea si se poate fotografia fara probleme. Diagnosticul de stil este bineinteles neoromanesc, iar aici trebuie aduse calificarile de rigoare, agentia cred ca au considerat stilul doar o bagatela, ei avand alte obiective. Pretul este complet nerealist, de genul ‘poate vine fraierul’, se va vinde cu pana la un milion, daca! VM

      Apreciază

Comentarii