Casa pitoreasca in stil Micul Paris

Casa in stil Mic Paris datand de la sfarsitul anilor 1890, zona Mantuleasa, Bucuresti. (©Valentin Mandache)

Acesta este un interesant exemplu de casa vagon in stil Mic Paris, tipica Bucurestiului din decadele La Belle Époque (perioadele Victoriana tarzie si Edwardiana). Imi place mixtura naiva de teme istoriciste frantuzesti cum sunt pedimentele in stil clasic ale ferestrelor sau coloanele aparente ionice de la colt si cele corintice de la intrare, impreuna cu elemente otomane ca discurile florale care impodobesc friza sau grinzile decorative de sub streasina. Remarcabile de asemenea sunt intrarea vitrata a casei si turnul ascutit al acoperisului sectorului de intrare. Cladirea parca transmite aerul uneia dintre cele mai fericite si boeme epoci din istoria orasului.

***********************************************

Prin aceasta serie de articole zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

10 gânduri despre „Casa pitoreasca in stil Micul Paris

    • Este una dintre casele mai bine finisate si chiar proprtionate in stil Mic Paris care le-am vazut prin Bucuresti. Este foarte bine pastrata pentru acea perioada si stil. O restaurare/ renovare ar crea o minunatie acolo! VM

      Apreciază

  • Cred ca este cea mai frumoasa casa pe care am vazut-o pana acum pe blogul Case de epoca. O nota aparte o da numarul mare de ferestre si modul in care sunt dispuse. Casa aceasta pare a avea ochi, este vie, respira, traieste.

    Apreciază

    • E o casa mai rasarita Mic Paris si uimitor de bine pastrata. Proportiile sunt reusite, ceea ce nu este deseori cazul cu acea perioada din istoria arhitecturala bucuresteana. Eu cred ca este creatia unui mester de case sau arhitect local care ‘si-a intrat in mana’ si a reusit sa simta, sa traiasca aceasta arhitectura, reusindu-i minunat exemplul de fata. Sunt cateva case de sec. 19 prin Bucuresti care indica mesteri cu simt artistic sau care isi dezvoltasera prin practica indelungate aceste talente. VM

      Apreciază

  • Din pacate ce se vede in spatele acestei minunate case, este un dezastru urbanistic ! Macar daca ar fi fost respectata inaltimea. Nota 10 pt. fotografie. De obicei cele mai reusite poze se fac cand apune soarele:)

    Apreciază

    • Multumesc pentru aprecieri! In fotografia architecturala trebuie sa te pozitionezi in functie de orientarea casei; eu de obicei imi stabilesc obiectivele pe harta si orientarea geografica generala a cladirilor si in functie de asta aleg momentul zilei pentru fotografia optima. Sunt absolventul unui curs de fotografie arhitecturala de la Londra, orasul in care am locuit cel mai mult. VM

      Apreciază

  • Casa aceasta, una foarte frumoasa, ar fi fost mai bine pusa in valoare daca ar fi fost orientata spre strada, ci nu paralel cu aceasta, dar si pe atunci exista un boom imobiliar si pretul ridicat al pamantului facea ca fiecare palma de teren sa fie folosita la maximum. De aceea avem zone supravietuitoare precum Calea Calarasilor in care, daca as locui intr-o asemenea casa, am mari sanse ca atunci cand ies pe usa principala sa vad nu o gradina sau o sosea dincolo de curte, ci spatele casei vecinului! :))

    Apreciază

    • Inghesuiala urbana bucuresteana este rezultatul a doua procese concurente- pe de o parte lacomia imobiliara a proprietarilor si cumparatorilor cu aspiratii veroase, pe de alta parte infrastructura de strazi, canalizare si electricitate slab dezvoltata si redusa in teritoriu a orasului care genereaza inghesuirea constructiilor cat mai multe acolo unde aceste facilitati sunt la dispozitie. Infrastructura slaba si asa de primitiva este rezultatul la randul ei a coruptiei autoritatilor locale si a lipsei de viziune si coerenta a celor care conduc urbea de la instaurarea comunismului incoace. VM

      Apreciază

  • @MARIVS
    Da….dar macar in Bucuresti aveai si ai unde sa iesi…..asa mica cum e, ramane curticica ta. In Paris unde toate sunt cladiri (frumoase si de calitate ce’i drept) dar de fapt BLOCURI, cum e? In orasele medievale toate cladirile sunt lipite una de alta (vezi Sibiu, Brasov etc.)…eu zic ca nu e asa rau ce s-a intamplat in Bucuresti’ul interbelic. Domnul Mandache stie mai bine….
    Am si eu o intrebare la dvs. d-le Valentin ! Care sunt cele mai valoroase stiluri arhitecturale de pe teritoriul tarii noastre? Ma refer la case de epoca nu la cladiri publice sau alte institurii.
    Neoromanesc, art nouveau, eclectic, art deco, sau maur….daca am mai sarit cate un stil ma corectati dvs. Multumesc anticipat.

    Apreciază

    • Valoarea este o notiune greu de fixat, mai ales cand este vorba de case de epoca, un produs complex comercial si artistic care este legat intrinsec de identitatea comunitatilor unde se gaseste plasat (stilurile variaza enorm in nuante in functie de cultura comunitatilor respective; unele comunitati pot aprecia mai mult casele de epoca decat altele, etc.) Daca e sa luam la un mod ne-riguros, in general, si sa ne uitam la stiluri, cele mai distinctive si care atrag si cea mai multa plus-valoare sunt stilurile neoromanesc si Art Deco in Romania, la care se pot adauga conacele bine pastrate (si acestea in general in stil neormansec sau alte stiluri de la cele traditionale pana la cele istoriciste de sec. 19). Stilul neoromanesc este unic Romaniei si asta il urca automat valoric, iar Art Deco-ul, un stil tipic societatilor industrializate are valoare prin faptul neobisnuit ca s-a dezvoltat intr-o societate semi-agrara ca Romania. Mai poti adauga stilurile taranesti ca avand o valoare in sine, prin particularitatile lor, etc. VM

      Apreciază

Comentarii