Usa din anii 1900 in Ploiesti

Am gasit intr-una din calatoriile mele ocazionale la Ploiesti vara trecuta, o bine pastrata casa datand din anii 1900 intr-un stil la jumatatea drumului intre neobaroc si neoclasic, care era de asemenea impodobita cu un splendid ansamblu de usa de fier forjat si sticla ce continea interesante motive Art Nouveau. Zona sa cea mai inzestrata cu un asemenea design era fereastra superioara, prezentata in cea de a doua fotografie de mai jos. Aceasta arata forme florale curgatoare, de genul „lovitura de bici”, tipice panopliei decorative a stilului Art Nouveau. Casa este ilustrativa arhitecturii urbane a Romaniei din prima decada a sec. 20, cand cladiri in stiluri istoriciste inglobau si deseori integrau fara cusur elemente Art Nouveau ce deveneau populare atunci, cum este si cazul acestui interesant ansamblu de usa.

Usa unei case din anii 1900 din Ploiesti (©Valentin Mandache)
Feroneria in stil Art Nouveau ce decoreaza fereastra superioara a unei usi de casa datand din anii 1900 in Ploiesti (©Valentin Mandache)

***********************************************

Prin aceasta serie de articole periodice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati sau vindeti o proprietate de epoca, sa aflati date despre istoria acesteia si felul cum a fost construita, sau sa incepeti un proiect de reovare sau restaurare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta profesionala in aceasta directie. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

4 gânduri despre „Usa din anii 1900 in Ploiesti

  • Esta atat de bogata, de stilizata, de meticulos realizata aceasta usa cu motivele ei florale Art Nouveau, incat sta marturie creativitatii si originalitatii acestui curent. Imi place foarte mult modul in care curbele gratioase din „dantela” feroneriei de frunze si flori se imbina cu fundalul de sticla al ferestrei.

    Apreciază

    • Este ceva deosebit Art Nouveau-ul, cum se mainfesta destul de discret in Vechiul Regat! Acest ansamblu de intrare mai cuprinde feronerie gratioasa Art Nouveau la ferestrele laterale de asemenea, dupa cum se poate intrezari in prima foto. VM

      Apreciază

  • Este o arhitectura deosebita, demna de un articol mai detaliat. Ceea ce este mare pacat este acea nefericita alimentare cu energie electrica care strica estetica fatadei. Cu siguranta se putea gasi o alternativa mai buna.

    Apreciază

    • Multumesc pentru comentariu! Este si dorinta mea de a scrie un articol mai larg, poate chiar o carte pe asemenea subiecte, dar activitatea de documentare care o fac pe acest site este mai degraba voluntara, iar in consecinta foarte limitata la timpul care trebuie sa-l aloc. Problema e ca nu am gasit nici o institutie sau persoane care sa ma sprijine in aceasta intreprindere. Insa merg inainte, si ma bucur daca aceste articole trezesc interes! VM

      Apreciază

Comentarii