Imaginea zilei 6-ian-10: Stalpi totemici de balcon

Balcon in stil neoromanesc decorat cu stalpi totemici de lemn sculptat, inspirati de arta populara din zona Olteniei. Casa de la sfarsitul anilor 1930, zona Cotroceni, Buchresti. (©Valentin Mandache)

Arta taraneasca din Romania este o sursa bogata de inspiratie pentru stilul arhitectural neoromanesc. Aceasta arta are radacini foarte vechi, cu exemple arheologice datand inca din vremurile pre-Indo-Europene. Are de asemenea un mare grad de abstractizare a motivelor folosite,  iar sculptori cum e Constantin Brancusi, unul dintre pionierii sculpturii abstracte moderne, care este de origine taraneasca, nascut si crescut in Oltenia, au folosit cu efect deosebit in opera lor motive taranesti romanesti. Stalpii totemici, din fotografia de mai sus, decoreaza un balcon in stil neoromanesc si sunt inspirati din exemple provenite din satele ancestrale ale Olteniei, unde asemenea ornamente sunt folosite pentru stalpi la pridvorul casei sau chiar la cimitir alaturat crucilor de la capatul mormintelor. Variatia periodica a grosimii stalpilor sculptati semnifica trecerea unduitoare a timpului de la originile sale primordiale la infinitate, proces punctat de evenimente imporatnate simbolizate de motivul de cruce tip Sf Andrei sculptat la intervale regulate. Eu sunt intotdeauna incantat de folosirea acestor motive de arta taranesca in arhitectura, cum este acest mic exemplu, care in opinia mea adauga foarte mult la valoarea artisitica si materiala a cladirilor de epoca.

***********************************************

Prin aceasta serie de imagini zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din aceasta tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Comentarii

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s