Panouri decorative în stil neoromânesc

Unul dintre cele mai vizibile și impresionante elemente ale stilului arhitectural neoromânesc sunt panourile decorative care pun în evidență zone ale fațadei sau scărilor de acces ale clădirilor. Acestea conțin o bogăție de design-uri axate pe un număr de motive inspirate din panoplia decorativă a bisericilor medievale târzii din Valahia, cum ar fi motivul păunilor în Grădina Domnului, vulturul protector sau leul păzind Porțile Raiului. Sunt de asemenea cazuri în care panourile decorative conțin reprezentări abstracte de motive nereligioase într-o varietate de design-uri. Mai jos sunt câteva exemple din bogăția de asemenea atractive artefacte arhitecturale care împodobesc case în stil neoromânesc din București și Târgoviște.

Panou decorativ în stil neoromânesc, casă din a doua parte a anilor 1920, zona Dorobanți, București. (©Valentin Mandache)

Panoul de mai sus este o reprezentare a vulturului protector, simbolul binelui, păzind Grădina Domnului, surprins într-o bătălie maniheică cu un șarpe, metafora răului. Grădina Domnului este imaginată ca o viță de vie luxuriantă, plină de struguri, ale cărei vrejuri se contorsionează în forma unei cruci grecești în jurul vulturului, o aluzie a faptului că divinitatea supremă veghează această bătălie fără de sfârșit între bine și rău.

Panou decorativ neoromânesc, casă de la începutul anilor 1930, zona bulevardului Dacia, București. (©Valentin Mandache)

Panoul din a doua fotografie este redat mai schematic, aerisit – o indicație a influenței stilului Art Deco asupra neoromânescului, care a început să se manifeste de prin prima parte a anilor 1930.

Panou decorativ neoromânesc, funcționând ca gură de ventilație pentru pod, casă de la sfârșitul anilor 1920, Târgoviște. (©Valentin Mandache)

Fotografia de mai sus arată o folosire imaginativă în scopuri decorative a gurii de aerisire a unui pod de casă, redată în forma unei cruci grecești abstracte, acoperită de un grătar de fier forjat conținând la rândul lui cruci de acel tip.

Panou decorativ în stil neoromânesc, casă de la mijlocul anilor 1930, Târgoviște. (©Valentin Mandache)

Acest al patrulea panou decorativ conține un interesant motiv floral care nu are trimiteri religioase imediate, redat într-o manieră mai schematică, în categoria celui de-al doilea exemplu, rezultatul importantei influențe a stilului Art Deco pe scena arhitecturală românească din anii 1930.

***********************************************
Prin aceasta serie de articole zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

6 gânduri despre „Panouri decorative în stil neoromânesc

    • Din pacate aceste matrite sunt acum raritati exceptionale, cautate de colectionari ‘excentrici’; este o arta care a luat o jumatate de secol sa se dezvolte, care a disparut intre timp. Numai artizani priceputi si cu talent pot reface acest har. VM

      Apreciază

  • Buna ziua!

    Am identificat in acest weekend o coloana: http://www.7pitici.ro/menu/products/CategoriaI/c06.html poate chiar 2, 3 care se apropie de stilul neoromanesc.
    Domnul care le fabrica mi-a comunicat ca le poate face la comanda si le poate face goale pe interior pentru ca pe interior sa putem turna stalpi cu structura de fier beton daca aceste coloane fac parte din structura casei (terasei etc). Asta pentru cei care doresc sa construiasca (sau sa renoveze) in neoromanesc.

    Intrebarea ar fi daca dvs, d-le Mandache, vi s-ar parea acea coloana apropiata de neoromanesc?

    cu stima,

    Apreciază

    • Buna ziua, acea coloana nu arata neoromaneasca. O coloana neoromaneasca are o mixtura de elemente bizantine, locale valahe (coloane de biserica) si ordine clasice. De asemenea calificarea de „coloana neoromaneaca” depinde de restul contextului arhitectural in care e inclusa- de multe ori luata de una singura este dificil de catalogat. Anul trecut am realizat un colaj cu coloane neoromanesti la acest link: https://casedeepoca.wordpress.com/2010/02/24/imaginea-zilei-24-feb-09-fotomontaj-cu-coloane-in-stil-neoromanesc/
      Firma acea de pitici de ciment nu o vad in masura de a avea capacitatea intelectuala necesara de a produce o coloana neoromaneaca, domeniul lor de activitate este limitat din pacate la kitsch. Am locuit multa vreme in Marea Britanie unde piata locala de astfel de artefacte de ciment fuse-se invadata de producatori din Romania; era foarte amuzant si stanjenitor totodata din persectiva mea ca britanic de etnicitate romana. VM

      Apreciază

  • Am inteles!
    Multumesc!

    In principiu pe mine nu ma intereseaza treaba cu piticii sau ce alte trebusoare mai face o firma sau alta… ci sa gasesc elemente din neormanesc.

    Acea firma zicea ca nu poate face o matrita pe baza unor poze ci numai pe baza unui panou decorativ, coloane etc in original (probabil ca treaba e valabila si la alte firme).

    Asadar, matritele in elemente ale stitlului neoromanesc pot fi refacute de aceste firmulite daca li se duce un exemplar original… Aici e mai complicat.

    cu stima,

    Apreciază

    • Cred ca ati putea gasi ateliere care pot face coloane neoromanesti in Ungaria sau chiar si in Ardeal, dar mai degraba in tara vecina. Atelierele din Romania au echipament adaptat unei anumite forme de productie in masa de artefacte si nu se pot sau nu au vointa si viziunea de a se adapta particularitatilor. Din practica mea, panouri decorative, tigle de acoperis si de sobe pentru case neoromanesti sunt produse cu rezultate bune in Ungaria si prin Ardeal. De asemenea sunt deja arhitecti straini care pot crea coerent in stil neoromanesc, intr-o manieira infinit mai buna decat actualii profesionisti din tara. VM

      Apreciază

Comentarii