Finiale de acoperis neoromanesti de inspiratie etnografica

Finiale de acoperis in stil neoromanesc de inspiratie etnografica, casa de la sfarsitul anilor 1920, zona Mantuleasa, Bucuresti (©Valentin Mandache)

Finialele in stil neoromanesc, acel element arhitectural care impodobeste varfurile de acoperis, apar intr-o mare diversitate pe edificiile acestui ordin, de la simple forme rotunjite, pana la cele care inmanuncheaza motive bizantine si otomane sau au profile foarte abstracte, uneori chiar sugerand forme de teribile arme medievale (buzdugane). Finialele inspirate din motive etnografice sunt reprezentate intr-o proportie mai mica in cadrul acestei multitudini, iar fotografiile de mai sus prezinta doua asemenea exemple mai rare. Acestea reiau formele si ornamentele stalpilor sculptati taranesti (imaginea din jumatatea superioara este o abstractie de capita de fan sau snop de grau format in jurul unui stalp sculptat), un element atat de tipic artei taranesti romanesti si a comunitatilor ancestrale din regiunea muntilor Carpati.

***********************************************

Prin aceasta serie de articole zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

7 gânduri despre „Finiale de acoperis neoromanesti de inspiratie etnografica

 • Nu prea am vazut multe case cu invelitoare din ceramica veche si de calitate care sa fie acoperite mai apoi cu Lindab. Eu nu zic ca nu sunt….dar nu asa multe ca restul. In schimb am vazut foarte multe in stil eclectic, si alte stiluri care aveau si inainte acoperis cu invelitoare de tabla.
  Mereu m-am intrebat ce tabla ar trebuii sa puna pe o casa care nu permite tigla.
  Iar la noi majoritatea care aveau tabla sunt distruse irecuperabil si chiar trebuia schimbata tabla la ele….dar CLAR NU CU LINDAB !!! Poate imi spuneti si mie cu ce chiar daca eu banuiesc ce ar trebuii pus. Eu as zice alama sau tabla zincata facuta de specialisti in domeniu.

  Apreciază

  • Unele edifiicii au fost cu tabla de la inceput- si ar trebui refacute in acest spirit. Ideal este zincul si cuprul bine-inteles, dar sunt foarte scumpe si o caldire cu asemenea acoperis trebuie intr-adevar sa merite acest efort. Lindab este mai mult pentru hale industriale, adaposturi de vite si locuinte de saracii in occident sau sinistrati. In Romania Lindab este status symbol dupa cum era inainte farfuria de satelit- e doar o expresie pentru vizitatorii din vest a proastei educatii in materie de gusturi a bastinasilor. VM

   Apreciază

 • 100% de acord cu dvs.
  Dar in ceea ce priveste ,,farfuria de satelit” (sau lighean cum ii spun eu) :)) mai bine pe acoperis decat pe bietele fatade ale caselor.
  Am vazut o antena chiar la o casa superba de pe acest blog, parca cea in stil ar deco de culoare crem-bej si era pusa pe acoperis….sincer nu ma deranja. Poate omul nu a avut unde sa o puna sa si mearga si de aceea a ales acel loc. Bine ca nu au avut proasta inspiratie sa o ,,tranteasca pe fatada” cum fac altii ca era pacat de ea la cat de frumoasa si bine restaurata este. Dar totul e bine cand se termina cu bine.

  Apreciază

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s